У Вінниці продовжують піклуватися про екологію: що було зроблено та найближчі плани

Напередодні, 9 травня, під час засідання виконкому ВМР було заслухано звіт про хід виконання Програми охорони навколишнього природного середовища ВМТГ на 2021–2025 роки у 2023 році. Торік в межах цього документу фахівці організовували заходи, присвячені реалізації кліматичної політики, декарбонізації та зеленому розвитку громади.

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська розповіла, що реалізовані заходи, передбачені Програмою, торік були спрямовані на підвищення екологічної свідомості населення, покращення стану водних ресурсів, вдосконалення системи поводження з відходами, охорону та раціональне використання зелених насаджень та збереження природно-заповідного фонду, а також на покращення якості атмосферного повітря.

 Екологічний форум для учнів та вчителів у Вінниці

«Реалізація екологічних заходів є вкрай важливою для Вінницької громади як для покращення поточної ситуації, так і для запобігання виникненню екологічних проблем в майбутньому. Ми маємо на меті створювати належні умови для збереження довкілля та природних ресурсів шляхом об’єднання зусиль міської влади та жителів нашої громади. Рухаючись в напрямку Зеленого курсу, ми плануємо також збільшити відсоток відновлюваної енергії, підвищувати рівень енергоефективності та декарбонізації тощо», – сказала Ольга Ремешевська.

Минулого року у Вінницькій громаді відбулося чимало просвітницьких заходів у закладах освіти й з залученням громадських організацій. Зокрема, відбулись акції «Вимкни світло» та «Зелена хвиля», екологічний марафон «Ми творимо планету власноруч», проведені збори макулатури з благодійною метою – виручені кошти за вторсировину передали на потреби Збройних Сил України.

 Висадка дерев у межах акції «Зелена хвиля»

У сфері охорони та раціонального використання водних ресурсів була розроблена та затверджена Концепція розвитку малих річок Вінниці – 2035, метою якої стала інтеграція малих річок у міський простір та вдосконалення підходів до догляду, благоустрою, поліпшення стану водойм та землекористування прилеглих територій. У нашій громаді очищували русла малих річок, обслуговували та ремонтували зливову каналізацію тощо.

 Малі річки Вінниці

Вдосконалювали торік у Вінницькій МТГ систему поводження з відходами, працювали у сфері охорони атмосферного повітря, а також охопили галузь кліматичної політики, декарбонізації та «зеленого розвитку». В межах цієї роботи експерткою з інформаційної підтримки виконавчих органів міської ради розроблено та презентовано громадськості документ «Оцінка вразливості ВМТГ до змін клімату», напрацювали дорожню карту з розробки Плану управління відходами ВМТГ до 2030 року, а також провели низку інтерактивних заходів, пов’язаних із Зеленим курсом, задекларованим Вінницею у 2022 році.

Джерело: ВМР



Переглядів: 392
Поширень: 0

Останні новини