Остання вечеря сезону: «13 шефів» спробували американську кухню на смак

Ось уже й остання вечеря від дванадцяти шефів-сміливців, що ризикнули показати своє мистецтво у цікавому проекті, який виводить майстрів-кухарів під світло софітів. Цьогоріч вперше проект «13 шефів» проводився у Вінниці і Хмельницькому одночасно. Надалі він обов’язково продовжиться, але ще до кінця року ми маємо дізнатись переможців у шести різних номінаціях!

У проекті демонстрували свою яскраву майстерність шефи ресторанів «Батискаф» (Резо Теймуразов), «Aura» (Андрій Леженко), «Шпігель», Хмельницький (Михайло Яровий), «Південна брама», Хмельницький (Олександр Яворський), «Мармарис» (Борис Сиченко), «Люди Fusion Place» (Сергій Марковський), «Старий замок» (Людмила Редько), «Canape» (Євген Завгороднюк), «Гетьман» (Віктор Палевський), «Слов’янський двір» (Борис Теличко), «Гості» (Богдан Кордиманенко) і «American Bar & Grill» (Олександр Гринь). Спонсорами проекту «13 шефів» виступили магазин «Metro», що пропонує добірні продукти та компанія «Авалакс», що займається обладнанням для сфери HoReCa.

Кожна з вечерь проекту була унікальна, адже кухарі експериментували, демонструючи свої здобутки перед колегами, що гідно можуть оцінити прикладені зусилля. Оцінювали їх колеги за стобальною системою за загальне враження, креативність вечері, смак, поєднання страв та напоїв, використання локальних продуктів і сезонність та актуальність презентованого меню. Їжа – це емоції і кожна вечеря проекту «13 шефів» ставала вибухом позитивних емоцій.

«American Bar & Grill» – заклад, що спеціалізується на смаках традиційної американської кухні. Антураж відповідний – крутий байк у центрі зали, декоративні ящики та наліпки і демократична відкрита кухня. Для аперитиву пропонують шампанське з десертною вишнею, а шеф з дев’ятирічним стажем Олександр Гринь та бармен закладу Андрій готуються до подачі програмних страв.

У якості холодної закуски запропоновано тар-тар з карликового сомика родом з Південної Америки. «Знаю, що саме тар-тар до мене ніхто не робив, адже сом – риба жирна, пахне мулом… Але я люблю експериментувати, тож скуштуйте мою варіацію! Смак сомика я підкреслив гелем з імбиру і лимону та іншим, з зеленого горошку», – розповідає шеф, поки офіціанти розносять тарілки з першою стравою вечора. До цієї незвичної закуски подають каліфорнійське біле сухе вино Вудбрідж Зінфандель з багатим смаком.

На перше подають гарбузовий суп-крем з лисичками. Страва яскрава за кольором і за подачею: звивистий чіпс з американського тостового хліба вінчає композицію. Добре підкреслює смак супу настоянка власного виробництва з американського родича обліпихи, ягоди шефердії, що росте на заході США і корисна для серця і шлунку.

А щоб подати рибну страву шеф-кухар Олександр спочатку намалював в уяві присутніх емоційну картинку: «Я обожнюю морепродукти! Готуючи цю страву, я уявляв що знаходжусь з дружиною на берегу океану, куштую свіжі його дари і ловлю кайф. Уявіть найкрутіший пляж Малібу і насолоджуйтесь!». Так подали гостям морські гребінці з мусом із авокадо та спаржею. До них тематично пасував коктейль на основі лікеру «Малібу». Ніжні гребінці, креветки і спаржа не лише чудово смакують разом з зеленим авокадовим мусом, але й оформлено цю рибну страву зі смаком, на видовженій тарілці.

Тим часом, поки гості трохи відпочивають, кухар Олександр вже чаклує над наступним витвором кулінарного мистецтва. М’ясна основна страва – це димний «шато» з нотками ялівцю та гарніром з тушкованої капусти. «Шатобріан», або «філе-шато», це товста частина яловичої вирізки корів американської породи, запечена зі шкоринкою. Подається з класичним мясним соусом «деміглас», що готується на основі яловичих кісток, та синьою капустичкою, тушкованою у вершках. Шматок м’яса на тарілках виглядає солідно, а варіація на тему класичного американського капустяного салату «Коул Слоу» прикрашена гілочкою хвої.

Але справді вразив всіх присутніх коктейль «Пивний нелегал»: мікс пива і німецької настоянки «Єгермейстер», який кожен з присутніх створив сам. Виявляється, колись контрабандний алкоголь везли у діжках з пивом, і одного разу вони змішались… Маленьку стопку з лікером потрібно було занурити у великий пивний бокал самостійно. Мікс виходить міцний, але ароматний.

От вже й час десерту. Це чізкейк «Нью-Йорк» з ожиною. Та перед ним пропонується дигестив – класичний коктейль «Неґроні» на американському джині «Ніксон». Подається яскраво-помаранчевий напій з великим шматком льоду у стакані і цедрою. «Його смак і інгредієнти будять жагу до життя» – запевняє бармен.

«Мій власний варіант класичного чізкейку я підкреслив морозивом з кислуватої ожини. Для самого десерту підмішував до «Філадельфії» домашній сир та додав вершковий присмак солоної карамелі», – розповів про десерт Олександр Гринь.

Так завершилась остання вечеря свіжого для Вінниці проекту «13 шефів». Впродовж року кухарі виходили за межі можливого, прагнули неймовірного, постійно вдосконалювались і творили справжні дива! Вже 17 грудня відбудеться велика підсумкова гала-вечеря у Львові. Тут зберуться кухарі з міст де проходив проект цьогоріч: Львів, Івано-Франківськ, Харків, Дніпро, Вінниця-Хмельницький, Тернопіль, Київ. Тоді ж і стануть відомі імена переможців, імена кращих з «13 шефів» у кожному місті. Скоро й Вінниця зустріне своїх кухарів-героїв!



Переглядів: 3904
Поширень: 0

Останні новини