«Пироговський пікнік», який цьогоріч присвятили захисникам, зібрав рекордну кількість відвідувачів

У суботу, 11 травня, у Вінниці відбувся «Пироговський пікнік», який цьогоріч присвятили важливим питанням підтримки ветеранів, поранених військових та їхніх родин. Подію відвідало понад півтори тисячі вінничан і гостей міста, які взяли участь у численних майстеркласах, активностях, відвідали цікаві лекції і виставки лікарень та центрів реабілітації.

Та головною темою «Пироговського пікніка» була реабілітація і відновлення через різні форми і практики. На лекторії, який тривав увесь день, відвідувачі могли послухати фахівців у галузях медицини, психології і фізіотерапії, а також спеціалістів у сферах роботи з ветеранами і пораненими військовими.

«Цьогорічний “Пироговський пікнік” ми присвятили захисникам, але розробили програму з цікавими активностями для всіх. Сподіваюсь, “Пікнік” став тим заходом, який показав ширшому колу людей, що ми маємо робити, як ми повинні працювати, як відновлювати і реінтегрувати наших людей, які постраждали через війну», – сказав генеральний директор музею-садиби Пирогова Олександр Турський.

На «Пікніку» організували виставку протезів і ортезів, які виготовляють і встановлюють у Вінниці. Там можна було ознайомитися із послугами реабілітації та відновлення, які надають різні місцеві організації.

Ще з мікролекціями про доступність виступили вінницькі гідеси: Оксана Роздорожня розповіла про співпрацю гідів з медичними закладами Вінниці, а Тетяна Рибак – про екскурсії як спосіб психологічної реабілітації поранених військових. Особливо цінно, що серед відвідувачів «Пироговського пікніка» було багато сімей з дітьми, а також ветеранів і військовослужбовців, які перебувають у Вінниці на протезуванні і реабілітації.

Виставку гончарних виробів Івана Шостака, який після втрати зору опанував керамічну майстерність, організував простір «Етночари». А на лекторії разом з представницею реабілітаційного центру «Поділля» Юлією Бабаєвою Іван розповів про те, як опановував орієнтування в просторі, щоб бути незалежним. Він жартує, що коли потрапив у шпиталь, в його палаті було чотири ока на дев’ять людей, і всі були змушені ходити разом.

Як і минулого року, дітей і дорослих зацікавили майстеркласи з домедичної допомоги від українського Червоного Хреста, різноманітні екологічні ігри, творчі майстеркласи від платформи подарунків «BYVI» та кулінарні майстеркласи з приготування здорових страв за місцевими рецептами. Також вони мали змогу взяти участь в активностях від української скаутської організації «Пласт», а в яблуневомі саду художник Олександр Никитюк влаштував арттерапію з абстрактним живописом.

Також протягом всього дня, з 11:00 до 18:00, на території садиби працював фудкорт і зона відпочинку. Серед іншого там можна було скуштувати й цьогорічну солодку новинку – фірмовий торт «Вінниця».

У цей день вхід на територію музею-садиби Пирогова був вільний, тож гостей закликали робити благодійні внески. Таким чином вдалося зібрати 14 400 гривень, які скерують на підтримку відновлення військових. Частину цих коштів організатори вирішили передати Івану Шостаку, який поряд з опануванням гончарства планує відкрити масажний кабінет.

Джерело: ВМР



Переглядів: 436
Поширень: 0

Останні новини