Як не травмуватися під час ожеледиці

Зима – пора  не лише епідемії гострих респіраторних захворювань, це також час сплеску травматизму. Забої, переломи під час падіння в ожеледицю - звичайна справа. Але наслідком навіть незначного падіння може виявитися важка травма – складний перелом (пошкодження хребта, кісток тазу, шийки стегна).

 Деякі травми – переломи різної складності важко правильно діагностувати. Іноді вони маскуються так, що їх складно розпізнати (особливо часто це трапляється у випадках травмування дітей та людей похилого віку).

   Будьте особливо обережні під час ожеледиці!

Будьте уважні в ожеледицю, ходіть повільно; дивіться, куди ступаєте. Намагайтеся тримати тіло вертикально, щоб не зрушувати центр ваги, ноги тримайте ширше для більшої стійкості. Найнебезпечніші місця – тротуари, майданчики перед супермаркетами та офісами (територію вимощено слизькою плиткою), обминайте або пересувайтеся ними з обережністю. Справжні «кілери» під час ожеледиці – жіноче взуття на підборах-шпильках, тому, любі пані, носить зручне та нетравматичне взуття. У літньому віці немає гострої потреби виходити на вулицю щодня. Тому за несприятливих погодних умов за можливості краще залишитися вдома. Молодим людям слід знизити швидкість пересування, оскільки саме це є причиною переломів гомілок і гомілковостопних суглобів. А щоб не поспішати, розраховуйте свій час правильно, з урахуванням погоди. Не слід з наміром ковзати по льоду – при цьому підвищується обмерзання підошви взуття і рухатися стане ще небезпечніше.

    Як падати не можна:

на витягнуту руку, це загрожує переломами в ліктьовому суглобі або зап’ясті; на лікоть (коли рука зігнута в лікті) – це надзвичайне навантаження на ключицю, в якій можливий перелом; на коліно – падіння веде до травми колінної чашечки; на сідниці – загрожує компресійною травмою хребта; на спину,  з ударом о землю потилицею – струс мозок. 

Пам’ятайте! Щоб не травмуватися - будьте обережні під час ожеледиці, стережіться падіння! Якщо ви все-таки впали і забилися -  зверніться до лікаря.  Уникайте самолікування! Лише ретельне обстеження дасть змогу встановити точний діагноз і призначити правильне лікування. Бережіть себе та будьте здорові!



Переглядів: 2340
Поширень: 0

Останні новини