Новий вид шахрайства: як перевірити відключення світла і не потрапити на гачок шахраїв

Близько 3 тисяч людей стали жертвами шахрайських схем, пов'язаних з відключенням світла.

Про це повідомляє АТ "Вінницяобленерго".

"Друзі, ми неодноразово закликали Вас користуватися лише перевіреними джерелами інформації. Або у ваших улюблених ЗМІ шукати обов’язково посилання на першоджерела. Зараз гарячою темою є графіки погодинних відключень електроенергії. Це болюче питання для багатьох, адже воно пов'язано з дискомфортом та обмеженнями. Відтак, для різного виду спекуляцій - це, насамперед, чудовий маневровий майданчик", -  зазначають в компанії. 

А також повідомляють, що зловмиски можуть створювати фейкові ресурси для поширення дезінформації в інтересах країни-агресорки, виманювання конфіденційних даних громадян та привласнення заощаджень.

Минулого року Кіберполіція викрила діяльність групи зловмисників, які під час періодів відключення електроенергії створювали фейкові телеграм-боти під видом енергетичних компаній. За допомогою цих ботів вони отримували доступ до облікових записів користувачів та використовували їх у шахрайських схемах.

Зловмисники взломали понад 15 тисяч облікових записів, після чого вони розсилали рекламу, пропонуючи псевдоінвестиції у різні проєкти. Ці дії призвели до того, що близько 3 тисяч людей стали жертвами шахрайських схем під виглядом інвестування грошей.

Додатково у Вінницяобленерго закликали до обережності в інформаційному полі. Наразі перевірити інформацію про те, коли за певною адресою не буде світла можна виключно на офіційному сайті АТ "Вінницяобленерго" та на Фейсбук сторінці компанії, зокрема: 

У розділі онлайн графік погодинних відключень, за допомогою пошуку по адресі можна побачити заплановані відключення. У розділі "Інформація про черги графіка погодинних відключень (ГПВ)" опубліковано орієнтовний графік ГПВ та інформацію щодо черг ГПВ. У чат- ботах Вайбер та Телеграм.



Переглядів: 344
Поширень: 0

Останні новини