Тактичний урбанізм та чи можливо застосувати його у Вінниці

Тактичний урбанізм практикують у всьому світі. Є думка, що деякі його приклади можна застосувати до будь-якого міста. В основу тактичного урбанізму покладена «теорія малих справ», які робляться з метою покращення життєздатності міст.

Тактичний урбанізм — це таке перепланування міського простору до якого активно долучаються жителі міста. Сам термін виник у 2010 році в США. Дії, які виконуються в межах такого проекту, не потребують великих грошових вкладень чи інших ресурсів, проте позитивний результат помітно одразу. 

Ось декілька прикладів практик тактичного урбанізму. Як вважаєте, чи можна було б практикувати щось з цього в Вінниці та що для цього потрібно? 

Невикористані міські простори

Вперше цей приклад з тактичного урбанізму, який має назву Build the Better Block, запустили в американському Далласі у далекому 2010 році. З простих столів та вуличної їжі тут зробили справжній креативний простір для молоді. Облаштували все з дешевих та вживаних матеріалів, залучили художників, озеленили та додали вуличні меблі. 

Наприклад, у Вінниці таким простором може стати територія біля соціально-культурного волонтерського центру «Блокпост Підкова». Реставрації та ремонту потребує і сама будівля, в якій раніше розміщувався кінотеатр «Росія». Регулярно тут відбуваються молодіжні фестивалі, влітку також були спроби робити кінотеатр під відкритим небом. 

PARK (ing) DAY — «День парк(інг)у»

Така акція була започаткована ще у 2005 році у Сан-Франциско. На один день або на вихідні парковки міста перетворюються на паркові зелені простори для жителів міста. Цією акцією група активістів Rebar привернула увагу на велику кількість вільного місця, яке відводять під приватні автівки. Все, що потрібно — це встановити лави та провести освітлення. 

Як вважаєте, які з вінницьких паркувальних зон могли б стати частиною експерименту Park(ing) Day? 

«Ігрові вулиці» — Play streets

Ще один цікавий приклад з тактичного урбанізму, який активно практикується в великих містах Сполучених Штатів Америки та Великобританії. Все дуже просто: ігрові вулиці — це закриті вулиці від автомобілів та пристосовані для розваг дітей. Найчастіше такі вулиці створють там, де виявлено перенасиченість транспортом. «Ігрові вулиці» — сезонне явище та практикується в теплу пору року.

Відкриті вулиці — Open Streets 

Поруч з ігровими вулицями можна також поставити ще один інструмент тактичного урбанізму — відкриті вулиці. Відкриті вулиці — це вулиці, які закривають для руху автівок, створюючи безпечні умови для пішоходів, скейтбордистів, велосипедистів або ролерів.

У Вінниці також є пішохідні вулиці — вулиця Миколи Оводова та вулиця Грушевського Довжина вул. Миколи Оводова сягає 235 метрів, а от вул. Грушевського — 230 метрів. 

Дві пішохідні вулиці Вінниці перетинаються перпендикулярно, створюючи зелену зону-сквер на Європейській площі. Проте тільки перші 100 метрів вул. Миколи Оводова та 75 метрів вул. Грушевського мають вигляд класичної пішохідної вулиці. 

Тротуарні майданчики — Pavement plazas

Після того, як Таймс-сквер в Нью-Йорку стала пішохідною зоною, там було втілено проект «Greenlight for Midtown», який є яскравим прикладом такого інструменту тактичного урбанізму. Тім Томпкінс з «Таймс Сквер Альянс» купив 376 резинових розкладних крісел за $10 за штуку і дозволив мільйонам людей по-новому подивитися на найяскравішу площу міста. Тут спрацював підхід «легше, швидше, дешевше». 

«Бомбування стільцями» — Chairbombing

Мабуть, один з найпростіших прикладів тактичного урбанізму. Його суть полягає у тому, аби забезпечити додатковими стільцями місця, де багате та насичене життя, а також ті місця, позбавлені соціальної активності. 

«Бомбування стільцями» було б доречним, наприклад, на Європейській площі, адже встановлених тут лав іноді не вистачає. Особливо брак сидячих місць відчувається у період міських свят чи у вихідні дні. 

«Тимчасові зебри»

Аби привернути увагу до міської влади та наголосити на тому, що пішоходи мають бути головним пріоритетом у транспортній та інфраструктурній політиці міста, активісти по всьому світу створюють ось такі тимчасові «зебри» в місцях, які, на їхній погляд, вимагають наземного пішохідного переходу. 

У Вінниці є дуже багато таких місць, де б пішохідний перехід зміг врегулювати дорожньо-транспортний рух та сформувати комфортне і безпечне міське середовище. На сайті єдиної системи електронних петицій регулярно з’являються прохання встановити пішохідні переходи. Можливо, такий прийом тактичного урбанізму був би ефективнішим? 

Ось 7 простих прикладів тактичного урбанізму, які можна використовувати в будь-якому місті. Які з них, на вашу думку, можна сміливо запровадити у нашому місті?


Теги: Вінниця

Переглядів: 4919
Поширень: 0

Останні новини