У Вінниці відбувся черговий воркшоп по написанню Інтеркультурної стратегії

Днями відбулось четверте засідання робочої групи з розробки Інтеркультурної стратегії, ключовим словом якої є інтеграція. Слоганом інтеркультурної Вінниці стало «Різноманіття єднає». Згідно з ним місто розглядається як інтеркультурний центр Східного Поділля, який єднає усіх мешканців та гостей міста різного походження, втілює моделі інтеркультурної інтеграції, сприймає етнокультурне різноманіття як джерело інновацій та розвитку міського простору. 

Відкрила засідання Алина Дяченко, директорка «Інституту розвитку міст», яка відмітила важливість зустрічі – етапу формування ідей проектів, які мають шанси бути реалізованими. 

Учасники зустрічі, а серед них представники національних спільнот, виконавчої влади, активні громадяни міста, волонтери Корпусу Миру в Україні та Еразмус+ напрацьовували конкретні ідеї проектів за напрямками «Інтеграція та Співпраця», «Освіта», «Культура» і «Безпека». До обговорень долучилась і експертка Ради Європи Kseniya Rubicondo, координаторка української мережі Програми «Інтеркультурні міста», яка запропонувала розглянути напрямки «Бізнес» та «Медіа» як одні з важливих і можливих щодо подальшого розвитку у місті. 

Серед ідей проектів – створення інтеркультурної дорожньої карти, молодіжної інтеркультурної газети за участі волонтерів програми Еразмус, активізація інтеркультурної свідомості через освітні проекти, створення центру інтеркультурного діалогу, вітальна політика для новоприбулих, організація молодіжного наметового містечка інтеркультурного спрямування, проведення щорічного Дня інтеркультурності, розвиток ідей щодо народної дипломатії, створення єдиного інформаційного ресурсу та його адміністрування, організація культурно-мистецьких заходів «open air», жива інтеркультурна бібліотека, просвітні екскурсії містом, впровадження циклу курсів іноземних мов, тощо. 

Для учасників зустрічі експертом Програми “U-LEAD з Європою” Jurii Wojcicki підготовлено відеоролики з метою підвищення розуміння інтеркультурних компетенцій, а також ознайомлення з можливостями проведення інтеркультурного тижня. 

Цікавості до заходу додала скайп-презентація колег зі Швеції (Лумнійє М. та Хелени Р.), а саме муніципалітету міста Бочирки, які розповіли про свою Інтеркультурну стратегію, виклики у її реалізації та різноманіття інтеркультурних заходів. Місто розпочало працювати у даному напрямку у 2010 р. – і вже з того часу інтеркультурна стратегія стала одним із компонентів Стратегії рівності. 

У Бочирці проживає 93,000 мешканців, 58 % яких – мігранти, 87 % – то діти та молодь від 0 до 18, які вже народились у Швеції. Місто представлене 163 національностями, розмовляють 100 мовами світу. 

«План сталої Бочирки» є тим важливим документом, який відображає роботу вісьмох департаментів муніципалітету і щороку після аналізу даних і проробленої роботи оновлюється новими ідеями. У кожному департаменті призначено працівника, який безпосередньо відповідає за напрямок «інтекультурність і рівність». У місті створена потужна мережа зацікавлених, хто сприяє реалізації інтеркультурних проектів, серед них і представники різних політичних партій. Мають підтримку Програми «Інтеркультурні міста» і реалізовують за її допомоги чимало цікавих та потрібних проектів. 

Завершилась зустріч обговоренням планів на майбутнє та оголошенням про збір ідей щодо інтеркультурного розвитку міста Вінниці серед учасників. Дякуємо за підтримку офісу GiZ (Integrated Urban Development in Ukraine) та Програмі “U-LEAD з Європою”. · Обновлено 15 мин. назад · Снято в Вінниця Україна



Переглядів: 2628
Поширень: 0

Останні новини