39 проектних ідей увійшли до Інтеркультурної стратегії розвитку Вінницької ОТГ

Інтеркультурна стратегія розвитку Вінниці-2030 є унікальною розробкою громадських спільнот, представників влади та експертів міста.  Вінниця є учасником Програми ЄС «Інтеркультурні міста», який полягає  у розвитку  великих міст з врахуванням ідентичності кожної нації та її успішне влиття в життя громади.

«Інтеркультурність сприймається як процес, який спрямований на створення платформи спільного розвитку усіх національних культур міста. Програма ЄС підтримує втілення нової моделі управління етнокультурним розмаїттям, що заснована на усвідомленні поняття переваги різноманітності: сприйнятті національних меншин, переселенців та мігрантів як ресурсу для співпраці, а не як групи, що лише потребує підтримки», - пояснила  Юлія Кашпрук, координатор Програми «Інтеркультурні міста», менеджер проектів КП «Інститут розвитку міст» Вінниці.

В рамках реалізації проекту була створена робоча група, до якої  увійшов Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку  Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою « U-LEADз Європою».

«Ми проводимо вже 5 засідання робочої групи із розробки Інтеркультурної стратегії Вінниці. Протягом року представники  влади і громадськості спільно напрацювали ряд проектів, які будуть аналізуватись на відповідність критеріям та запитам громади. За результатами обговорення і голосування  будуть відібрані кращі ідеї, що увійдуть до Стратегії. Критерії для відбору – це життєздатність та довоготривалість проекту,  вплив на різні цільові групи і відповідність стратегічним цілям», - пояснив Юрій Войціцький.

39 проектних ідей обговорили учасники зустрічі. Серед них пропозиції за різними напрямками розвитку громади:  модернізація культурного  простору,  розвиток спорту і туризму, екоідеї, просвітництво, безпека та промоція міста.

«У своїй діяльності, а це сфера безпеки,  я зрозуміла, що  людина, яка приїжджає у незнайоме місто,  має отримати всю інформацію про те, куди звертатись у разі виникнення нестандартної ситуації – це установи, телефони, де допоможуть.  Пропонуємо  виготовити вітальні листівки для гостей Вінниці з алгоритмом дій щодо безпеки. Крім того, наша група розробників пропонує  запровадити один  день, як місцеве свято – коли всі представники національних спільнот презентують свої звички, культуру і традиції на загал. На нашу думку,  це можливість об’єднати містян та поінформувати про тих, хто живе поряд, це буде сприяти розвитку толерантності в суспільстві», - так презентувала свій проект Олена Вотякова, інспектор із зв’язків із громадськістю Управління  патрульної поліції у Вінницькій області.

«Громада Вінниці вже 6 рік поспіль має можливість реалізувати соціокультурні проекти і на це виділяються кошти місцевого бюджету. Фінансова «вага» проекту до 100 тис грн,  на 2019 рік виділено 1 млн грн, проектів може бути не 10, а набагато більше, адже вартість реалізації  ідей різна. Місцева влада підтримує волонтерство, дитяче дозвілля та охорону довкілля, але будь-яка ініціатива буде уважно розглянута.  Ми допомагаємо оформити ідеї на картці проекту, яка має всю інформацію для участі в різних грантових програмах, по-суті це вже готовий проект», - зазначила Аліна Дяченко, директор  ГО «Інститут розвитку міст», представниця робочої групи із розробки Інтеркультурної стратегії Вінниці.

Як повідомив Юрій Войціцький, радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку, за підсумками обговорення, всі 39 проектних ідей увійдуть  в стратегію  розвитку Вінниці.

«Протягом розробки стратегії нам вдалося долучити до співпраці ряд  громадських спільнот міста, департаменти міської  і обласної рад та Національної поліції у Вінницькій області. Крім того, керівники проектів  налаштовані залучати мешканців  приєднаного  до Вінниці населеного пункту - це селище Десна. Нещодавно була утворена Вінницька ОТГ,  відтак -  містяни мють співпрацювати із жителями сільських територій. Пріоритетами стратегії є розвиток підприємництва, вітальна політика для гостей міста, а також широке залучення мешканців громади до активності», - зазначив Юрій Войціцький.

Як пояснили організатори та виконавці проекту, найближчим часом відбудеться громадське обговорення Інтеркультурної стратегії громади і вже у березні  напрацювання будуть винесені на розгляд сесії Вінницької міської ради.



Переглядів: 2563
Поширень: 0

Останні новини