Студенти Вінницького медуніверситету обговорили новації сфери охорони здоров'я

«Участь молоді  в розбудові спроможних громад» - тема зустрічі, що організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування для представників студентства Вінниччини. Захід пройшов за сприяння Програми «U-LEAD з Європою». Учасники – студенти Вінницького національного медичного університету ім.М.Пирогова ознайомились із здобутками реформи з децентралізації та обговорили актуальні для власної професійної реалізації питання з огляду на  новації медичної галузі.

Віталій Швець – радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС презентував  молоді  досягнення  реформи первинного рівня  медицини на Вінниччині та пояснив можливості професійної діяльності   сімейних лікарів в ОТГ.

«Сьогодні  у більшості ОТГ області створені Центри первинної медико-санітарної допомоги. Це нова форма функціонування сфери медицини , адже  такі заклади  працюють як комунальні підприємства і можуть  самостійно вирішувати на що витратити кошти, як організувати ситему оплати праці та діяльність закладу в цілому. Безумовно, кращим досягненням реформи є увага молодим спеціалістам,  адже сімейні лікарі за підсумками декларування   отримують високу зарплату -  по Вінниччині вона складає від 14 до 18 тис грн. Це можливо завдяки співпраці із Національною службою охорони здоров’я. За законом, всі видатки, крім комунальних послуг, фінансує Служба, а  це значні кошти, які в середньому перевищують субвенції  втричі», - пояснив Віталій Швець.

Експерт звернув увагу студентів-медиків на те, що  ряд громад області запроваджують окремі стимули для молодих спеціалістів. Наприклад, Дашівська ОТГ Іллінецького району лікарям місцевої амбулаторії  повністю оплатила житло та збільшила заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Майбутні лікарі жваво цікавились умовами праці, можливостями технічного забезпечення  робочих  місць та перспективами вторинного і третинного рівня медицини в Україні.

В ході зустрічі  радник з децентралізації  Євген Шаповалов розповів присутнім  про  стан об’єднання громад на Вінниччині. Крім того, експерти    розкрили для студентської спільноти  механізми  створення молодіжних центрів у громадах.

Як повідомили фахівці Вінницького ЦРМС,  кількасот молодіжних центрів вже працює в Україні, це осередки активної діяльності молоді та можливість  участі  в розвитку громад. Уряд  затвердив типове положення про молодіжні центри, а з огляду на зміни у Бюджетному кодексі  такі утворення можуть фінансуватись за рахунок коштів місцевого бюджету.  Центри можуть  працювати за напрямками:  культура, спорт, дозвілля, екологія та  вплив на  місцеві ініціативи. В ході дискусії  студенти ознайомились із прикладами роботи молодіжних центрів в Україні та ЄС. Тема зацікавила учасників і викликала багато запитань щодо розвитку  і можливостей  їх діяльності  на Вінниччині.

Студенти – медики виявились доволі обізнаними із можливостями  місцевого самоврядування та  підтримують  новації самоврядного управління  в громдах. На завершення  зустрічі  вони стали учасниками дослідження  у форматі світового кафе з питань професійної реалізації та реформ в країні.

«Я вірю у розвиток місцевого самоврядування. Особисто я готова працювати сімейним лікарем,  але для мене та моїх друзів-студентів  важливими є умови праці. Адже  відповідно до нових вимог, лікар має бути забезпечений сучасним обладнанням, зручним робочим місцем , якщо це виклики у віддалені райони – має бути відповідний транспорт. І, звичайно, вирішення проблеми житла для кожного молодого спеціаліста є вирішальним», -  так прокоментувала консолідовану думку учасників зустрічі Тетяна Ширінга, студентка 5 курсу ВНМУ, що приїхала навчатись до Вінниці з Рівного.

Зустріч засвідчила, що молодь Вінниччини  підтримує місцеве самоврядування, але разом з тим,  звертає увагу на  запобіжники, які має створити держава, щоб люди не  залишали Україну.  На думку студентів, це  умови та оплата праці, охорона здоров’я, високий рівень життя та можливість активної участі у розбудові громад.



Переглядів: 1995
Поширень: 0

Останні новини