Вінниця отримала «Кришталь року» у одній з номінацій рейтингу бюджетної прозорості українських міст та громад

29 січня у Києві відбулась перша в Україні церемонія нагородження переможців рейтингу бюджетної прозорості «Кришталь року». У ній взяли участь українські об’єднані громади та міста. Вінниця перемогла у номінації «Найпрозоріше оприлюднення бюджетних даних в машиночитному форматі». Такий формат дозволяє автоматизовано обробляти інформацію електронними засобами. Тобто, одним кліком мишки можна відсортувати дані за потрібними категоріями. Машиночитний формат дозволяє проводити якісний аналіз, планування тощо.

«Кришталь року» –  перша в Україні нагорода за бюджетну прозорість, яка одночасно показує стан речей в бюджетній сфері та слугує дороговказом, до яких показників і практик прозорості бюджетного процесу варто прямувати. «Кришталь року» відзначає найкращі міста та громади, які пройшли оцінювання за міжнародно методологією.

На церемонію нагородження від Вінниці завітав директор Департаменту економіки і інвестиції Вінницької міської ради.

«Бюджетна прозорість та відкритість інформації є важливими принципами роботи у напрямку розвитку демократичного суспільства, яким слідує уся команда Вінницької міської ради на чолі з міським головою Сергієм Моргуновим. Зручність та доступність інформації дають можливість громаді долучатись до її розвитку, побудови дійсно ефективного діалогу та ефективної співпраці», – каже Віталій Погосян

Всіх номінантів було оцінено за 34 критеріями. Дана методологія – це список цілей, які потрібно досягти муніципалітетам, щоб можна було стверджувати, що всі фінансові процеси організовані належним чином. Це картинка майбутнього ідеального управління коштами міст і громад, коли всі етапи бюджетного процесу – від планування до звітування – прозорі і зрозумілі для платників податків, які, власне, і наповнюють ці бюджети.

Організаторами рейтингу виступає консорціум проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки Представництва Європейського Союзу, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Уряду Канади, Фонду «Східна Європа», проекту ПРОМІС та Міжнародного фонду «Відродження» та інших.

Зауважимо, що у даній номінації також змагались Дрогобич, Львів, Ужгород та Чернівці.




Переглядів: 2340
Поширень: 0

Останні новини