Якою буде погода у лютому?

Сьогодні, 1 лютого, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція начальника Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрія Власова щодо прогнозу погоди на лютий 2019 року.

Під час прес-конференції Юрій Власов розповів присутнім про особливості температурних режимів, включаючи попередні роки та особливості коливання температур в області у ХХ ст.

«Лютий – останній місяць зими і має таку назву завдяки погоді, адже в окремі роки буває надто холодним, особливо в першій половині місяця. Загалом, температурні рекорди, зафіксовані в лютому, сягали 30 – 310морозу та спостерігалися на території області в 1978 році. Натомість, у ХХІ столітті лютий був найхолоднішим у 2012 році, коли морози на Вінниччині сягали 31 – 320 морозу. Варто сказати, що лютий – примхливий місяць з великою кількістю хуртовин та сильних вітрів, адже саме в останньому місяці зими спостерігалися найбільші відхилення значень основних метеорологічних параметрів від кліматичних. Зокрема, у 1985 та в 2003 роках лютий був холодніший, ніж січень. Натомість, у 1952, в 1987 роках та у 2013 році цей місяць був теплішим за березень», - зауважив Юрій Власов.

Інформуючи про погоду на Вінниччині в лютому поточного року, посадовець зазначив, що середньомісячна температура повітря очікується від 1,8о морозу, що перевищує норму на 1,5о. Місячна кількість опадів в області передбачається на рівні 35 – 50 мм, що більше 100% від норми.

Під час прес-конференції Юрій Власов надав докладну інформацію стосовно прогнозу погоди в області на 10 діб. За його словами, впродовж 2 – 5 лютого погода Вінниччини обумовлюватиметься обширним теплим сектором циклону по Півночі Європи. «При надходженні теплої вологої повітряної маси з півдня, південного сходу утримається тепла погода з температурою вночі 0...5о тепла, вдень –  1...6о тепла. Спостерігатимуться тумани, невеликі дощі», - пояснив Юрій Власов.

Загалом, прогноз погоди в області на 10 діб такий: 

2 лютого без істотних опадів, туман. Вітер південно-східний 7-12 м/с. Температура вночі та вдень 0...5о тепла; 3-4 лютого без істотних опадів, вночі та вранці місцями туман. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура вночі та вдень 0...5о тепла; 5 лютого вночі невеликий дощ, вдень без істотних опадів, туман. Температура вночі та вдень 0...5отепла; 6 – 8 лютого Вінницька область буде знаходитись під впливом антициклону з центром в районі Мінська; 6 лютого вночі невеликі опади, вдень без істотних опадів. Температура вночі від 3о тепла до 2оморозу, вдень – від 1о морозу до 4 о тепла; 7 – 8 лютого без істотних опадів; 9 – 11 лютого Вінницька область перебуватиме під впливом південного циклону з центром в районі Італії; 9 – 11 лютого місцями пройдуть невеликі опади у вигляді снігу, мокрого снігу. Відбудеться зниження температури вночі від 0 о до 5 о морозу, вдень – від 3 о морозу до 2 о  тепла.




Переглядів: 7235
Поширень: 0

Останні новини