Вінничанин Ілля Нижник виграв Світовий турнір з шахів

День шахів в Україні щорічно відзначається 20 липня. Дата встановлена на честь Міжнародного дня «королівської гри», який святкують в світі, починаючи із 1966 року. З нагоди свята, що наближається, розповімо про звитяги провідних вінницьких спортсменів-інтелектуалів, рівень розвитку «королівської гри» у нашому місті та користь від занять шахами.

За всю історію шахів у Вінниці виховали трьох міжнародних гросмейстерів. Всі вони раніше тренувалися у міській спортшколі № 6. Перші тренери у майбутніх гросів були різні, а ось на високий рівень їх вивів нинішній директор цього навчального закладу – міжнародний майстер Микола Боднар.

На жаль, всі вінницькі володарі найвищих шахових титулів мешкають за кордоном. Зокрема, Сергій Федорчук – у Франції, Юлія Швайгер – в Німеччині, а Ілля Нижник – взагалі за океаном, у США. В цьому немає нічого дивного. Адже за рівнем розвитку «королівської гри» Україна входить до числа найкращих в світі. Натомість призовий фонд для шахістів-професіоналів в розвинених західних країнах на один-два порядки вищий.

Вінницькі прихильники шахів продовжують вболівати та радіти за своїх лідерів, незважаючи ані на що. І ті дають привід для радості. Приміром, нещодавно Ілля Нижник, який колись був наймолодшим гросмейстером світу, виграв престижний турнір у США. Він став переможцем 46-го Світового опена у Філадельфії. Наш земляк зіграв блискуче, набрав 7,5 очка із 9-ти і став одноосібно першим! Позаду залишилися 197 учасників, серед яких 31 гросмейстер. Причому за стартовим рейтингом 21-річний вінничанин був лише 12-м.

Підростає й молода зміна нашим лідерам. В першу чергу це 16-річний міжнародний майстер Віктор Матвіїшин. Він, як й Ілля Нижник, має за плечима медалі на юнацьких чемпіонатах України, Європи та світу. А тепер регулярно став перемагати й на престижних дорослих змаганнях. Як, наприклад, в одному із найсильніших, авторитетних, наймасовіших та найпопулярніших турнірів в Україні «Мукачівське літо». Він пройшов на початку липня в 12-й раз. До Мукачева з’їхалися 409 спортсменів (рекордна кількість!) із 23 областей України, а також Білорусі, Польщі, Німеччини, Росії та Швеції. Фестиваль складався з 4 турнірів з класичних шахів і декількох бліц-турнірів.

Будь-якому шахісту (із різним рівнем підготовки) можна було себе проявити: сильно граєш – грай з майстрами; слабше – з такими, як сам; якщо ти новачок – ось тобі дитячий турнір.

Великий десант вінницьких шахістів теж висадився на Закарпатській землі. Склад учасників виявився досить солідний: два міжнародні гросмейстери та близько 40 міжнародних, національних та майстрів ФІДЕ (Міжнародної шахової федерації). Найпрестижнішим, звичайно, був турнір «А», у якому за призи боролися 108 провідних гравців. Грали у дев’ять турів за регламентом класичних шахів. Головний приз переможця фестивалю дістався Віктору Матвіїшену – 7 очок. Стільки ж в активі Володимира Бордовського з Миколаєва, коефіцієнт якого
виявився трохи нижчим. Третє місце посів луганчанин Владислав Бахматський – 6,5 очки.

Згідно наукових спостережень, шахи корисні для здоров’я. Наприклад, вони часто пропонуються психологами, як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті.  Дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання, легше виробляти нові ідеї. Не дивно, що шахи навіть рекомендуються в боротьбі з хворобою Альцгеймера. Існують деякі твердження, що вони допомагають розвинути інтелект, хоча це більш складне завдання.

Було відзначено позитивний вплив шахів особливо на молодих людей. Це призвело до того, що гра в шахи як один з методів розвитку була представлена в шкільних програмах різних країн. Введення цього методу однозначно показало, що шахи покращують оцінки дітей, і їх використання в шкільних програмах виявляє низку інших позитивних ефектів.

У Вінниці шахам безкоштовно навчають у спеціалізованій спортшколі № 6 (вул. Театральна, 24). Там же проводяться й регулярні дорослі змагання для всіх охочих. На тренування дітлахів приймають з чотирьох – семи років. Довідки за телефонами: 67-01-46, 67-54-87.

Заняття із юними шахістами також проходять у юнацькому клубі «VinSmart» (філія спортшколи № 6, вул. 600-річчя, 6), загальноосвітніх школах № 26 і «АІСТ». Довідки за телефоном: 099-128-52-72.


Теги: Спорт шахи

Переглядів: 3388
Поширень: 0

Останні новини