Батьківський університет у форматі «EdCamp» - "Як виховувати покоління Z?"

Днями  у Мізяківсько-Хутірський ЗОШ І-ІІІ ст. був проведений масовий захід для вчителів, батьків, учнів та випускників навчального закладу (у формі EdCamp) "Як виховувати покоління Z?"- це діти, народжені в ХХІ столітті. Не залишились осторонь і  фахівці з профорієнтації  Вінницької районної філії Вінницького ОЦЗ, які активно долучились до проведення цього заходу.

Про сучасних школярів кажуть, що вони з'явилися на світ «із мишкою в руці», змалку оточені комп'ютерами, ноутбуками, планшетами, смартфонами та ігровими приставками. І якщо двадцять років тому діти в середньому проводили перед екранами девайсів три години на день, то сьогодні – близько восьми. Раніше підліткових кумирів можна було побачити в журналах і по телевізору, а герої сучасної молоді – це зірки YouTube. І, звісно, вони вже не уявляють життя без Інтернету: для «двотисячників» він існував завжди. В заході взяли участь представники різних сфер, з метою сприяння діалогу та вільному обміну досвідом запрошених представників для учнів та їх батьків.

Нове покоління - інформаційне, покоління майбутнього.  Щоб стати кимось, вони не готові чекати, доки виростуть, а намагаються самореалізуватись тут і зараз. Вони відкриті до нових знань, людей і активностей, було наголошено на загально-батьківських зборах. Для роботи у даному форматі були сворені 4 локації і дві сесії. Кожен учасник мав можливість відвідати локацію за власним вибором. Між сесіями було достатньо часу для спілкування і для нових знайомств. Четверта локація була присвячена темі: «Правильний вибір майбутньої професії - запорука успішного життя» - де  фахівець з профорієнтації Вінницької районної філії Валентина Гудимчук, провела збори для батьків випускників 9,11 класів.  

Фахівець розповіла про он-лайн-платформу із професійної орієнтації «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа», де усі бажаючі мають можливість безкоштовно отримати послуги з профорієнтації дистанційно у он-лайн форматі без відвідування центру зайнятості, якщо є потреба. Також надана рекомендація батькам щодо особистого вибору професій випускниками.

«Вибір зроблений іншим, приведе в недалекому майбутньому до невдач, незадоволення розчарувань. Розмовляти з дітьми потрібно на теми, пов’язані з вибором професії якомога більше, але не нав’язувати свою думку. Потрібно пам’ятати, що кожне покоління і кожна дитина має право на власну індивідуальність. І відповідно до цього має право на власний вибір, навіть якщо ви його не поділяєте. Дитина має право на свій пошук, в якому їй можна допомогти, але навіть на власні помилки людина теж має право, навіть якщо вона ще дитина», - сказала В. Гудимчук.

Після закінчення батьківських зборів у 4-й локації був проведений профорієнтаційний урок для учнів 8,9,11 класів, з метою ознайомлення та презентації профдіагностичного комплексу  «Веб- базова платформа для он-лай профорієнтаційного консультування «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа». Валентина Гудимчук наголосила учням, що  за допомогою сервісу кожен може безкоштовно пройти тестування в зручний для себе час та отримати розгорнутий звіт про рекомендовані професії, відповідно до своїх інтересів, здібностей та схильностей. Проходження усіх тестів гарантує високу результативність діагностики та максимально-приближений професійний вибір. Проаналізувати отримані результати можна самостійно, але краще зрозуміти результати тесту все таки з фахівцем профорієнтації. Під час уроку школярі були забезпечені роздатковими матеріалами «Твій шлях у світ професій» та «Навігатор вибору професій».

Захід пройшов цікаво та змістовно. Адже присутні отримали корисну та доступну інформацію. Виступи експертів, робота на локаціях  в групах надала можливість в подальшому плідно співпрацювати з батьками для розвитку української освіти заради успішного, соціально-адаптованого покоління, яке зможе реалізувати себе в житті.



Переглядів: 2923
Поширень: 0

Останні новини