У Вінниці відбувся обласний чемпіонат з шахів

На чемпіонат Вінниччини із класичних шахів завітали спортсмени із дюжини міст і районів. Завдяки встановленому президентом обласної шахової федерації Аркадієм Найдічем солідному призовому фонду змагання зібрало майже всіх найкращих гравців регіону. Серед них була й низка майстрів спорту. Турнір відбувся 14-17 лютого у Вінницькій МДЮСШ № 6. 

Поділ першого місця

Дев’ять турів пройшли в запеклій і напруженій боротьбі. Лідери постійно змінювали один одного. Нагородження проводили виконавчий директор обласної шахової федерації Георгій Галич і директор Вінницької МДЮСШ № 6 Микола Боднар.

Чемпіонат області з класичних шахів – одне із найважливіших змагань року. Він досить цікавий широкою географією учасників. Хоча переважна більшість лідерів – все ж з міста над Бугом. Реальну конкуренцію в боротьбі за чільні місця їм склали Андрій Горобець з Могилева-Подільського і Артур Роєнко зі Жмеринки. «Підпирали» лідерів й юні вінницькі гравці, які зняли чимало «скальпів» дорослих шахістів, – прокоментував Георгій Галич.

Перше-четверте місця із 7 очками майcтер ФІДЕ Олег Биковський, міжнародний майстер Володимир Вусатюк, кандидат у майстри Дмитро Щербина (всі – Вінниця) і кандидат у майстри Андрій Горобець (Могилів-Подільський). Додатковий турнірний коефіцієнт розставив їх саме у такому порядку.    

Третє золото поспіль

27-річний майстер ФІДЕ Олег Биковський чемпіонат Вінниччини із класичних шахів виграв третій рік поспіль! Він визнав, що планував знову виграти «золото».

Я програв лише одну партію, Дмитру Щербині. Напевно, найскладнішою в турнірі для мене була партія четвертого туру із Володимиром Вусатюком. В рівній позиції я заплутався, отримав гірше положення. Але суперник в цейтноті допустив кілька помилок, що й дозволило мені перемогти, – розповів Олег Биковський.

За словами чемпіона, в турнірі виділялося 6-7 лідерів, які постійно «рубилися» між собою.

А в цілому рівень цього змагання – трохи вище середнього, – вважає Олег Биковський.  

Олег Биковський збирається знову представляти Вінниччину на чемпіонаті України, який пройде в Омельнику (Полтавська область) наприкінці вересня цього року. Навіть незважаючи на те, що, скоріше за все, їхати доведеться власним коштом.

Вдале повернення у шахи

Рейтинг-фаворит турніру, міжнародний майстер Микола Боднар (Вінниця) поступився в завершальній партії могилівчанину Андрію Горобцю. І залишився з 6 очками лише п’ятим. Також до призової десятки увійшли Артур Роєнко (Жмеринка), юні Юрій Штомпель і Максим Біленький (обидва – Вінниця), 20-разовий чемпіон Липовецького району Олександр Роговий і Олександр Мацера (Жмеринка).

Організатори встановили низку спеціальних призів. Приз серед молоді до 12 років виборов Павло Паславський (Вінниця).

Золото серед ветеранів здобув Олександр Манжуловський (Вінниця), який повернувся у шахи після тривалої перерви. Багато років він не виступав у змаганнях, а в далекому 1977 році був призером чемпіонату Вінницької області. Другий ветеранський приз дістався Олександру Іонову (Козятин), третій – Євгену Большунову (Вінниця).

Дівчина випередила тренера

Чемпіонкою області серед жінок стала 15-річна Каріна Степанюк, яка набрала 5 очок. Також до першої трійки увійшли інші вінничанки – тренер МДЮСШ № 6 Леся Косіч і вихованка цієї спортшколи Софія Журабаєва. Вони набрали по 3,5 бали.

Каріна Степанюк оформила протягом останнього місяця переможний дубль. Перед цим дівчина виграла чемпіонат Вінниці серед жінок, а тепер повторила цей успіх й на обласному рівні. 

Я вперше стала чемпіонкою Вінниччини серед жінок. Займаюся шахами 6,5 років. Прагну стати кандидатом у майстри спорту і потрапити до першої трійки фіналу чемпіонату України. Незабаром їду на такі змагання серед дівчат до 16 років, – розповіла Каріна Степанюк.   

Чемпіонка області щодня на тренування і домашні заняття шахами загалом витрачає приблизно три години.

Іноді й чотири. Розбираю партії, граю в Інтернеті, розв’язую задачі, подекуди аналізую дебюти, – додала Каріна Степанюк.          


Теги: шахи Спорт

Переглядів: 4883
Поширень: 0

Останні новини