У Вінницькій ОДА та обласній Раді запрацював ліфт для людей з інвалідністю

У приміщенні Вінницької облдержадміністрації та облради втілено принцип доступності – завершено встановлення ліфта. Підйомник  шведського виробництва має прозорі стінки, кнопки виклику і  «тривожну» кнопку, а також телефон для зв’язку з відповідальним за технічний стан (у випадку несправностей). Ліфт облаштований спеціально для людей з інвалідністю та мало мобільних груп населення, тож має зручний під’їзд  до кабіни для інвалідних візків.

Сьогодні,18 лютого, голова облдержадміністрації Валерій Коровій та голова обласної Ради Анатолій Олійник разом із своїми заступниками взяли участь у символічному запуску новозбудованого ліфта. Від обласної громадської організації молоді з інвалідністю «Гармонія» першими оцінили зручність підйому з 1-го до 4-го поверху адмінбудівлі  Людмила Нецкіна та Олена Чорнобривенко.

Валерій Коровій передав паспорт про введення в експлуатацію підйомника та висловив подяку усім, хто долучився до такої важливої справи, а ще  наголосив,що сьогоднішня подія була б неможлива без ініціативи та наполегливості Раїси Панасюк, вінницької активістки з інвалідністю, яка пішла у вічність минулого вересня: «Це її ідея, в певній мірі наказ. Ще в 2016 році встановлення ліфта в цьому приміщенні було її проханням. В пам’ять про Раїсу Панасюк сьогодні ми відкриваємо ліфт і це  черговий крок вперед до доступностіЗрозуміло,що перед нами стояло технічно непросте завдання, оскільки дане приміщення є пам’яткою архітектури. Довго продумували, в якому місці і як саме це зробити; ідею підтримали  депутати обласної Ради, які передбачили в обласному бюджеті кошти в розмірі 2,5 мільйонів гривень на облаштування ліфта хоча багато хто в сесійній залі  тоді ставився до цього скептично».

Слова вдячності усім, хто зумів втілити проект у життя і наблизити  запуск підйомника, виступили голова обласної Ради Анатолій Олійник і депутат обласної Ради, ідеолог проекту -  Людмила Станіславенко.

Проте  найщиріші слова подяки  висловили представники ГО «Гармонія»:  «Це не просто підйомник, ліфт , це -  в першу чергу, свідчення про зміну свідомості. Раніше говорили що тут, в цьому приміщенні неможливо його встановити, але це виявилося можливим і здійсненим. Отже, людину з інвалідністю почали сприймати як повноправного члена суспільства, яка без перешкод може піти на засідання, колегії ,  які тут відбуваються. Це велике досягнення!» , -підкреслила Олена Чорнобривенко.

Головний архітектор області Леонід Гужва у коментарях для ЗМІ зазначив, що на проектування були виділені кошти ще у 2016 році і цілий рік тривали проектувальні роботи та розробка технічної документації, а сам проект називався «реставрація» через статус адміністративної будівлі як  архітектурної пам’ятки.

«Вантажопідйомність платформи становить  400 кг, а піднімається ліфт на 13 м 15 см , тобто до висоти  4-го поверху. Усі будівельні і монтажні роботи до кінця 2018 року були завершені, ми впевнені, що ліфт служитиме довго і надійно. Після коригування документації кінцева вартість усіх робіт становить майже 2,9 млн. грн.»,- повідомив Леонід Гужва.




Переглядів: 4655
Поширень: 3

Останні новини