Чому полуниця цього року дорога, кисла й погано дозріває: пояснюють фермери Вінниччини

На Вінниччині цьогорічний сезон полуниці став одним із найважчих за останні роки. Через аномальні погодні умови – теплу зиму, морози в лютому та холодну і дощову весну – фермери втратили до 40% врожаю. Ягода дозріває повільно, виростає дрібною та кислою, а її вартість уже зросла на 30–40% у порівнянні з минулим роком.

Про це пише My Vin, посилаючись на Суспільне Вінниця

Одним із постраждалих господарств стало підприємство «Тартак Агро» у Жмеринському районі. За словами співвласника Олега Британського, частину врожаю знищили морози ще у лютому, коли після потепління температура раптово впала до -18°C.

«Ми тоді вже почали нести втрати», – розповів аграрій.

На восьми гектарах підприємство вирощує полуницю відкритого ґрунту. Якщо раніше щодня вдавалося збирати до 5 тонн ягід, то нині — не більше півтори. Частину врожаю втратили через надмірну кількість опадів — ягоди просто не встигли зібрати.

Працюють на полі 22 людини. Працівниця Олена Починок розповіла, що ягоду сортують одразу під час збору: в один ящик — стиглу, а в інший — ту, що не підходить для продажу.

«Має бути вишневого кольору. Зелена — кисла, не годиться», — пояснює жінка.

Її колега Оксана працює у «Тартак Агро» вже четвертий сезон. Каже, що це для неї не лише сезонний підробіток, а й приємна робота. Жінка приїздить на роботу із сусіднього села.

Підприємство також вирощує пізні сорти у теплицях площею 800 соток. Перший урожай звідти зібрали ще у травні — тоді ціна за кілограм сягала 220 грн. Наразі, у червні, вона знизилась до 140 грн/кг.

«Ціни цього року вищі на 30–40%, ніж торік», — зазначив ще один співвласник «Тартак Агро» В’ячеслав Роман.

Ягоду підприємство постачає у торговельні мережі Вінницької, Хмельницької та Одеської областей.

Схожа ситуація й у селі Горбанівка. Місцевий фермер Петро Бержан, який займається полуницею вже 30 років, цього сезону зібрав удвічі менше. Причина та сама — нестача сонця та тепла.

«Щоб вона була солодка, потрібно хоча б два тижні сонця. А так — можна хіба що цукром посипати», — з іронією каже чоловік.

Попри складнощі, фермери покладають надії на пізні сорти. Вони сподіваються, що друга хвиля врожаю дозволить частково компенсувати збитки і стабілізувати ситуацію на ринку. Водночас дефіцит продукції зумовив стрімке зростання цін, що частково допомагає аграріям утриматися на плаву.

Читайте також:

Українська черешня з’явилася на ринку: ціни кусаються, а якість підводить

Борщівник атакує: що треба знати, щоб уникнути серйозних опіків і алергії



Переглядів: 345
Поширень: 0