Не поспішати та насолоджуватись життям — так психологи радять відзначити всесвітній День неквапливості

Ідея запровадити День неквапливості належить італійцям. Саме вони — дуже активний і емоційний народ — вперше відзначили це оригінальне свято 26 лютого 2007 року, з метою  насолоджуватися життям в кожен його неповторний момент.Насолодитись смаком їжі, виглядом з вікна і таненням сніжинки на долоні. В скаженому ритмі життя люди забувають звертати увагу на приємні щоденні дрібнички та прислухатись до своїх відчуттів.

А занадто динамічний режим життя, в результаті, може призвести до проблем зі здоров'ям. Депресія, безсоння, проблеми із зайвою вагою. Це ще не всі квіточки в букеті неприємностей, які чекають вінничан, якщо не уповільнитись. «У мене під вечір просто «сідають акумулятори», - розповідає вінничанка Анна Козак, - «Коли ти підриваєшся вранці з ліжка, забуваєш подивитись на нові бутончики орхідеї на підвіконні, на ходу п’єш каву, а коли приходиш додому з роботи, то всі справи робиш на автоматі. Скажений рух забирає набагато в мене сили, ніж на вихідні, коли не потрібно нікуди гнатись, а можна насолодитись життям».

Навчитись жити неквапливо вінничанам рядять психологи. «Таке свято просто необхідне сучасному суспільству. Найгірше те, що у всій цій метушні та поспіху ми забуваємо робити найголовніше — жити. Напевно, така ціна прогресу. Працюючи і живучи без поспіху, ви отримуєте одну велику перевагу — вміння накопичувати енергію для того, щоб жити усвідомлено. Не потрібно поспішати, якщо вам важливе Ваше життя. Іноді вигідніше відчувати себе, свої внутрішні переживання і відчуття», - розповідає із власного досвіду психолог Аліна Хранітель. «Для початку — відмовитися від «багатозадачності», а плани реалізовувати послідовно. Це допоможе і сповільнитися, і стати включеним в життя. Також необхідно обов'язково включити в розпорядок дня різні задоволення — приблизно в співвідношенні 1:1 зі справами під грифом «необхідно». Варто не забувати і про виділення більше часу на звичайні справи, більше зосереджуватися на тілесних відчуттях в різних процесах: прийняття ванни, масажі, розчісування волосся, пробіжці. Серед плюсів також і те, що людина, не поспішаючи, отримує більше задоволення від якогось процесу, ніж похапцем» - рекомендує вінничанам фахівець.


Теги: свята

Переглядів: 4508
Поширень: 1

Останні новини