Вінницька "Нива" активно готується до чемпіонату України

Вінницька «Нива» завершила перший навчально-тренувальний збір у 2019 році. Під час нього наш колектив із перемінним успіхом боровся у Кубку Хмельницького міського голови. Успішні ігри чергувалися із прикрими поразками, серед яких розгром від «Агробізнеса» (Волочиськ) – 1:6. Але турнір наша команда завершила на мажорній ноті, вдома не залишивши шансів «Случу» (Старокостянтинів) – 3:0.

Нивівці ведуть підготовку до чемпіонату України з футболу (друга ліга), який поновиться в квітні. Нагадаємо, там наша команда посідає четверте місце в групі. 

Переглянули 80 гравців

Підсумки першого тренувального збору і взагалі про підготовку до чемпіонату України розповів головний тренер «Ниви» Колінс Нгаха.

– Перший збір тривав понад три тижні. Ми виконали запланований обсяг підготовчої роботи. Наполегливо займалися не лише на СК «Нива», але й у тренажерному залі СК «Нокаут». Також взяли участь у товариському турнірі. Все це дало можливість підтягти футболістів фізично.

– За цей час переглянули близько 80 потенційних кандидатів до команди і вибрали кращих із них. Приємно, що до нашої команди багато футболістів виявляли цікавість, – каже головний тренер.

– Колінсе, прокоментуйте останню домашню перемогу «Ниви». 

– Перед останнім матчем Кубку мера Хмельницького, зі «Случем», наші гравці втомилися емоційно і фізично, адже ми працювали близько місяця, без вихідних. Я просив хлопців, щоб вони серйозно поставилися до цієї гри, бо ми все виступали вдома, перед вболівальниками. Навіть незважаючи на те, що ми грали за аматорами.

В першому таймі проти «Случу» грали футболісти, на яких ми точно розраховуємо в сезоні. А в другій половині матчу на поле вийшли гравці, що перебувають на перегляді. Треба було оцінити, чи можуть вони нам допомогти. Що стосується суперника, то він практично нічого не створив біля наших воріт. «Нива» контролювала хід гри.         

– Оцініть в цілому виступ нашої команди в Кубку Хмельницькому. Чим можна пояснити велику поразку від «Агробізнесу»?

– В цій грі у нас було багато гравців на перегляді. Ми дали можливість провести їм другий тайм. І як раз із таким суперником, як першоліговий «Агробізнес», одразу стало зрозуміло, на якому рівні знаходяться наші потенційні футболістів. Тому немає жодної трагедії в цій поразці, це нормальний процес. Для цього й існують контрольні ігри.

Турнір загалом пішов на користь. Результат у ньому не мав для нас особливого значення. Головним було переглянути і відібрати кандидатів до «Ниви». Кожен контрольний поєдинок – це вже велике навантаження, яке дає багату інформацію тренерам.    

Повернення Ярослава Браславського

– Хто допомагає Вам у тренувальній роботі?

– Другий тренер Олег Шумовицький, який займається із воротарями. А також Олена Колос, що опікується загальнофізичною підготовкою – біговою роботою, фітнесом, у тренажерному залі. Вона є профільним спеціалістом у цій сфері.  

– Днями «Нива» дозаявила 13 футболістів. Із деякими з них подовжено контракти, інші дебютують у нашому клубі. Кадровим поповненням задоволені?

– Серед новачків клубу є досвідчені виконавці. Приміром, Олександр Дугієнко і Роман Адаменко, які мають досвід виступів у першій лізі чемпіонату України. Але левова частина нашого поповнення – молоді і перспективні вихованці вінницького футболу. Ми дамо їм шанс проявити себе на професійному рівні.

– Якою Ви бачите нашу оновлену лінію нападу?

– Її підсилив вихованець вінницького футболу Ярослав Браславський. Він вже раніше виступав у «Ниві», а останнім часом грав за «Світанок-Агросвіт» (с. Шляхова, Бершадський район). На Кубку міського голови Хмельницького на вістрі атаки добре себе проявив Віктор Коровіков. Також в атакувальних діях нашої команди бере участь вінничанин Максим Яськов. 

– Ярослав Браславський близько двох років не грав на професійному рівні. В якій формі він зараз перебуває?

– Поки що він не в оптимальній, адже тільки почав тренуватися із нами. Але я сподіваюся, що за допомогою щоденних тренувань Ярослав відновить свої кондиції і дуже допоможе нам в чемпіонаті. Я знаю, на що він здатний. Бо ми не лише раніше грали разом з Браславським за «Ниву». Він  також грав в команді «Світанок-Агросвіт», яку я тренував, де був лідером атак. 

Прийшли нові лідери

– Хто вже точно пішов із минулорічних лідерів?

– Це в першу чергу Володимир Савошко, Вадим Хохлов, воротар Артем Кулініч … Вони були лідерами торік, але ми дивимося вперед! До нас прийшли нові потенційні лідери. Приміром, повернувся Тимофій Брижчук. Залишився капітан команди Ігор Маляренко, який тягне колектив за собою. Непогано показують себе в процесі підготовки й деякі інші виконавці.

– Що можна сказати про воротарську позицію?

– Основним воротарем є Максим Гурідов. Його дублерами будуть два молодих вінницьких голкіпери.

– Чи готовий Максим Гурідов стабільно займати позицію № 1, адже минулого сезону все ж частіше в рамці ми бачили Артема Кулініча?

– Максим – воротар дуже хорошого рівня. Те, що він розглядається, як № 1, має дати гравцю необхідний поштовх, аби відчувати себе впевненіше і надійно діяти на полі. У нас немає жодних сумнівів, що Гурідов закриє воротарську позицію.

Чекаємо «УТК» і «Поділля»

Чи можна очікувати у «Ниві» ще новачків?

– Безумовно. Кілька вільних вакансій у команді є. Будемо ще переглядати гравців, які прагнуть грати в «Ниві». Ми можемо набрати загалом 23 футболісти. Повний склад конче потрібен.  Адже графік матчів в чемпіонаті України дуже щільний. До того ж деякі гравці можуть пропускати матчі через травми і дискваліфікації. 

– Коли почнеться другий тренувальний збір?

– Він вже розпочався. Збір триватиме до 18 березня. Після цього, сподіваємося, почнемо тренуватися не на штучному покритті, а вже на траві. Тоді почнеться звичайна підготовка до сезону. 

– Які в березні заплановані контрольні ігри?

– Цього місяця плануємо шість контрольних поєдинків. Дати деяких із них вже узгоджені.

Десятого березня до Вінниці на контрольну гру має приїхати чемпіон Черкаської області «УТК» (Умань), який цього року зіграє в аматорському чемпіонаті України. 13 березня вдома приймаємо друголігове «Поділля» (Хмельницький). А 16 березня зіграємо у гостях із командою «ЛНЗ-Лебедин» (Черкаська область), чемпіоном аматорської ліги України.

Також збираємося поспарингувати 21, 25 і 29 березня. Але суперники на ці дати ще узгоджуються. 

– Склад «Ниви» суттєво оновився. Як вважаєте, ці гравці в змозі боротися в чемпіонаті України за призові місця?

–  Наша задача – виходити на кожну гру і битися за результат! А там вже, як вийде. Але точно «хлопчиками для биття» наші хлопці не будуть. Бо колектив підсилили хороші і досвідчені футболісти. Плюс амбітна молодь, яка прагне себе проявити на рівні майстрів. Тому немає нічого неможливого.  



Переглядів: 3631
Поширень: 0

Останні новини