У Вінниці стартував перший чемпіонат України з шахів серед аматорів

З шостого по десяте березня у Вінниці триватиме перший чемпіонат України з шахів серед аматорів. Грають у двох просторих залах спортшколи № 6 (вул. Театральна, 24). В змаганні беруть участь спортсмени, незалежно від віку і статі, які мають національний рейтинг менше 2300 одиниць (початковий рівень майстра спорту України).

Організацією чемпіонату опікується Вінницька обласна шахова федерація.  Також своє плече підставили Федерація шахів України, Міністерство спорту України, спортуправління Вінницької ОДА, Вінницька міська рада і міський спорткомітет.

На урочистому відкритті виступили виконавчий директор Вінницької обласної шахової федерації Георгій Галич, директор МДЮСШ № 6 і головний суддя чемпіонату України Микола Боднар, заступник начальника спортуправління Вінницької ОДА Олександр Олійник і головний спеціаліст спортуправління Вінницької ОДА Наталя Конюкова. Свої вітання учасникам змагання передав президент Вінницької обласної федерації шахів Аркадій Найдіч, головний ініціатор турніру. Наразі він перебуває на командному чемпіонаті світу в Астані (Казахстан), де грає за національну збірну Азербайджану. 

Головна родзинка чемпіонату – гарантований рекордний призовий фонд – 100 тисяч гривень. Переможець отримає 15 із них. Через це змагання зібрали понад 180 гравців із майже усіх регіонів України.

– Така масовість була очікуваною. Для першого турніру вона є непоганою. Сподіваємося, що гості оцінять наш чемпіонат, і будуть приїздити знову до Вінниці. Такі змагання плануємо зробити традиційними, – каже виконавчий директор обласної шахової федерації Георгій Галич. – Ми аналізували і використовували  досвід проведення аматорських чемпіонатів в інших країнах. В першу чергу, за допомогою Аркадія Найдіча, який багато виступав і брав участь в організації турнірів за межами України.

На чемпіонаті України суворо борються із читерством. Це шахрайство під час гри із використанням мобільних телефонів. Їх пропонують здати суддям перед початком партії.   

– Ми намагаємося забезпечити високий рівень суддівства. Серед іншого, використовуємо останню поправку до правил ФІДЕ щодо заборони шахістам мати під час гри мобільні телефони та інші гаджети. Жорстко це контролюватимемо. Маємо право навіть перевірити кишені спортсмена! Якщо знайдемо мобільний під час партії – одразу поразка, – каже Микола Боднар.

Головним буде загальний залік серед призерів, незалежно від віку, статі і шахового рейтингу. Окремо визначатимуть кращих серед жінок, дітей (у різних вікових категоріях), гравців із різними рівнями рейтингу. Нагородять й кращих серед вінницьких шахістів (чоловіків і жінок).     

Майже третина учасників – представники Вінницької області. 12-річний гравець із Вінниці Лев Кержнер займається шахами півтора року, був переможцем обласних дитячих турнірів.

– На чемпіонаті України серед любителів зіграти дуже цікаво. Тут я можу підвищити свою кваліфікацію, отримати корисний досвід. Час покаже, хто сильніше: вінничани або гості, – прокоментував Лев Кержнер. 

Деякі із «господарів поля» можуть реально поборотися за призові місця в основному заліку. Приміром, екс-чемпіон області В’ячеслав Кошевий (Бар), вінничани Олександр Швайгер та Ігор Тютюнников, Олександр Штельмах (Калинівка). Очікується, що бій гостям дадуть і юні вихованці Вінницької МДЮСШ № 6 – 12-річний Юрій Штомпель, 11-річний Максим Біленький та інші. До речі, ці спортсмени далеко не наймолодші на турнірі. Деяким учасникам навіть немає восьми років – як, наприклад, чемпіону Вінниці серед наймолодших Аріелю Швайгеру.

Представники інших регіонів виявилися задоволеними прийомом і організацією змагання.

– Аматорький чемпіонат – чудовий проект, який потрібно розвивати. Для гри нам запропонували дві великі зали. Не дивно, що учасників так багато. Я часто буваю у Вінниці, і турніри тут завжди добре організовуються, – каже 18-річна Світлана Кириченко (Біла Церква, Київська область).

Світлана прагне поборотися за призи чемпіонату України.

– Раніше я була чемпіонкою Київської області серед жінок і переможницею всеукраїнських змагань. Із чоловіками, яких наразі більшість серед учасників, грати не складно, це звичайна справа, – пояснює Світлана Кириченко.   

Був допущений до участі й Антоніо Джимбі з Анголи. Він пояснив, що вже багато років мешкає у Вінниці.

– Я вже грав у вінницьких турнірах, був призером. В Україні шахи набагато більш розвинуті, ніж в Анголі. Тому тут пограти дуже цікаво. Хоча і в Африці є дуже масові змагання, – розповів Антоніо Джимбі.    

Довідка.

Розклад турів
1-й тур – 06.03.2019 о 18.00;
2-й тур – 07.03.2019 о 10.00;
3-й тур – 07.03.2019 о 15.00;
4-й тур – 08.03.2019 о 10.00;
5-й тур – 08.03.2019 о 15.00;
6-й тур – 09.03.2019 о 10.00;
7-й тур – 09.03.2019 о 15.00;
8-й тур – 10.03.2019 о 09.00;
9-й тур – 10.03.2019 о 14.00. Після цього – урочисте закриття.

Турнір проводиться за швейцарською системою в 9 турів. З обрахунком міжнародного рейтингу FIDE та українського національного рейтингу.

Контроль часу – 1 година 30 хвилин та 30 секунд додавання після зробленого ходу кожному учаснику на всю партію.



Переглядів: 4727
Поширень: 0

Останні новини