Якщо банк простив борг – подайте декларацію про доходи

На цьому акцентував увагу респондентів, котрі звернулись на „гарячу” лінію  ГУ ДФС у Вінницькій області, Ігор Зоря – начальник управління податків і зборів з фізичних осіб. Зокрема він зауважив, до загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2018 році – 930,75 грн, у 2019 році 1043,25 грн).

Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор, у нашому випадку банк, повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (форма №1 ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. При цьому, кредитор зобов'язаний повідомити фізичну особу – боржника у один із трьох способів або направити йому рекомендованого листа з повідомленням про вручення, або укласти відповідний договір, або надати повідомлення про прощення (анулювання) боргу під підпис особисто.

Фізична ж особа-боржник зобов’язана самостійно сплатити податок з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації.

Отже, якщо кредитором (банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом. Відтак, цей дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм пп. 164.2 "д" ст. 164 Податкового кодексу (перевищення у 2018 році – 930,75 грн, у 2019 році 1043,25 грн). Він відображається у розділі II податкової декларації „Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу”, у рядку 10.9.1 „у вигляді додаткового блага (прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит))”. Окрім того, зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором.

Принагідно посадовець нагадав, що податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 06.06.2017 №556), до 01 травня року, що настає за звітним.



Переглядів: 2967
Поширень: 0

Останні новини