Зразкове меню у Великий піст

У понеділок, 11 березня, у православних християн розпочався Великий піст, який триватиме до 27 квітня.

Найсуворіший піст року накладає табу на розваги, алкоголь та плотські втіхи. А ще передбачає відмову від тваринної їжі: м'яса, молока та яєць. Риба ж дозволяється, щоправда, лише двічі за 7 тижнів, у певні дні також можна вживати олію та вино.

Пісне меню на кожен день дозволить мирянам очиститися перед головним святом — Воскресінням Христовим.

Переважно, у ці дні, вживають продукти, які не потребують термічної обробки. Варену їжу можна лише 2 рази на тиждень.

Дотримуватися обмежень в харчуванні лікарі не радять дітям, стареньким, вагітним та людям із серйозними хронічними хворобами. Що ж до решти, медики – певні, коли до посту людина підійде з розумом – матиме від того лише користь.

Вінничанка Людмила Миколаївна на цей випадок має у запасі стратегічний запас заморожених грибів та різноманітних літньо-осінніх ягід й овочів. «В меню на тиждень у мене такі страви: овочевий пісний суп із броколі, зеленим горошком та зеленню. Дуже смачний салат зі смажених заморожених опеньків і квасолі. На десерт — із донькою напекли налисників на воді з полуничкою. А на завтра вже напарила пелюстки на голубці з пшоном. Голубці — наше все. Я роблю кілька варіантів пісних: замість м'яса додаю печериці смажені і багато цибулі», - ділиться кулінарними хитрощами 40-ка річна господиня.

Втім, одних лише овочів для, хоч і пісного, але повноцінного харчування — замало, запевняє вінницький дієтолог Галина Бурковська. «Чим ми можемо замінити м'ясо, адже білки необхідні для нашого здоров'я організму, для життєдіяльності нашої клітинки? Пропоную звернути увагу на рослинний білок, який знаходиться в бобових (горох, квасоля, маш, нут, сочевиця), крупах (рис), горіхах (фундук, мигдаль, волоських, арахіс), різних видах насіння (соняшник та гарбузове)».

Перед приготуванням бобових, їх радять попередньо на кілька годин замочити у воді. Так рослинні жири краще засвоюватимуться організмом.

Також рослинний білок є у фруктах і сухофруктах, тож фахівці із здорового харчування рекомендують: в період посту більше вживати кураги, чорносливу, бананів, ківі та авокадо. Серед овочів, найкращими джерелами білка є різні види капусти, зокрема квашеної, солодкий перець, редька, зелень та гриби. А також популярний та збагачений вітамінами мікрогрін – молоді пагони соняшника, горошку та червоної капусти.

«Що стосується молока і молочних продуктів, то джерелом кальцію в період посту для нас можуть бути кунжут, мак, різні види горіхів та насіння. Велика кількість кальцію міститься в овочах: капусті та селері. Якщо ж без ложки молока ніяк – його можна приготувати: соєве, вівсяне, кунжутне. Якщо Ви не хочете гратися з приготуванням молока, досить щодня (для дорослої людини) вживати 2 столові ложки кунжуту в день і Ви отримаєте добову норму кальцію», - рекомендує дієтолог.

Ласунам, які жити не можуть без солоденького, теж знайдеться чим замінити тістечка та коржики. Дієтологи рекомендують, ба більше, наполягають: в ці дні їсти мед та цукати, а шоколад – лише без молока.

«Намагайтеся, щоб у Вашому денному раціоні було більше «живої» їжі з мінімальною обробкою. Збалансуйте своє харчування так, щоб організм отримував все необхідне для своєї життєдіяльності. Готуйте в гарному настрої та з любов'ю і тоді піст принесе Вам тільки користь», - радить Галина.

Але утримання від їжі – то лише половина справи. Інакше, піст перетвориться у звичайну дієту. Набагато важливіше — духовне очищення.

«Для нашої сім’ї піст – це не просто дієта, а можливість підлікувати душу. І головне не їжа,  в ці дні набагато важливіше не їсти один одного», - каже вінничанин Олександр Миколайович.

Піст — це важливий період для кожної людини. Під час нього, у кожного з нас є можливість очистити себе від поганих думок, а головне — пробачити себе та інших.



Переглядів: 3757
Поширень: 0

Останні новини