Візит легенди: до Вінниці приїздив Мирослав Скорик

Вже у вівторок, 19 березня, у Києві, в Великому залі Національної музичної академії, відбудеться грандіозний симфонічно-оперний концерт, в рамках якого на одній сцені одночасно зберуться більше 120 музикантів – кращих з найкращих, щоб виконати знамениту оперу Миколи Леонтовича «На Русалчин Великдень» в авторській редакції Мирослава Скорика. За диригентським пультом буде сам Маестро.

У число кращих музикантів відібраних геніальним композитором увійшли Академічний камерний хор «Вінниця» та Симфонічний оркестр Вінницької філармонії. Саме для того, щоб провести закриту репетицію з цими колективами приїздив на кілька годин до Вінниці вісімдесятирічний маестро Скорик.

«Я маю давні й тісні зв’язки з Вінницею, у мене тут чимало друзів. Саме тут, на землі Миколи Леонтовича, у Тульчині, я виконував оперу «На русалчин Великдень», яку я дописав до сторіччя з його дня народження. Вона звучала знову просто неба на оперному фестивалі влітку 2017 року. Також добре пам’ятаю Вінницю по джазовому фестивалю», - розповідає пан Мирослав про свій приїзд до нашого міста.

Він щойно зійшов з поїзду, а в філармонії його вже чекають хор і оркестр у повному складі. Всі вони будуть виконувати 19 березня «На русалчин Великдень» на сцені Національної музичної академії. Цей концерт входить у програму міжнародного проекту «Рік музики Мирослава Скорика 2018-19», в рамках якого маестро відзначив свій 80-річний ювілей різноманітними концертами, імпрезами, прем’єрами нових творів, презентаціями дисків і концертними турами не лише містами України, але й Америкою та Європою.

Не зважаючи на поважний вік, щільний графік гастролей та репетицій, маестро продовжує створювати музику: за останній час він написав два скрипкових концерти, доводячи тим самим їх загальну кількість у творчому доробку до десяти: «До мене звертаються відомі скрипалі з проханням і я не можу їм відмовити, адже як композитор зацікавлений у тому, щоб музика моя звучала. Наприклад, скрипаль Андрій Бєлов записав на дисках уже дев’ять з десяти моїх концертів». 

«Щоб довести твір до ладу іноді потрібно багато часу, часто щось написане вже відкладаю на потім і повертаюсь до нього через деякий час. А буває й таке, що видаляю все написане. Це творчий процес», - розповідає композитор.

Та вже час репетиції. Мирослав Скорик стає за диригентський пульт і весь оркестр та хор його вітають. Маестро вимогливий, тож репетирують довго різні частини уславленої опери, допоки композитор не визнає, що все звучить як належно.

Мирослав Скорик – унікальна постать в історії України, володар всіх існуючих державних нагород та відзнак. Значний творчий доробок композитора включає оперу, балет, концерти, твори для оркестру, різноманітних ансамблів, фортепіанні соло, музику до багатьох фільмів та театральних вистав, джазову та популярну музику. Але вершиною вважається знаменита «Мелодія ля-мінор», що є найбільш пізнаваним та найчастіше виконуваним його твором.



Переглядів: 4613
Поширень: 0

Останні новини