Неповнолітні вінничани не зможуть придбати в магазині енергетичні напої

Щоправда, якщо проект закону про це приймуть в Уряді.

Він солодкий, смачний, допомагає збадьоритися, але передозування цим диво-напоєм може призвести до неприємностей зі здоров’ям, навіть більше - залежності.

Мова йде про енергетики. У Верховній Раді України зареєстрували проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків.

В такий спосіб урядовці пропонують заборонити споживання енергетичних напоїв неповнолітнім, а також впровадити адмінвідповідальність за порушення правил торгівлі ними недобросовісним продавцям.

«Я повністю підтримую таку ініціативу, і спдіваюсь, що її підтримають. Адже мій 15-ти річний син часто-густо купує їх з друзями, а потім шкільні медики відмічають у нього погане самопочуття, стрибки тиску та збліднення. Їм він звісно не зізнається, а от мені розповідає причину. А через деякий період знову знаходжу в рюкзаку порожню маленьку бляшанку. Та й сам син переконує, що всі його однолітки іноді його п’ють», - скаржиться вінничанка Людмила.

Для того, щоб розуміти шкоду, чи користь енергетичного напою, потрібно, в першу чергу, знати його склад. Будь-який енергетик — це суміш води та вуглеводів (сахароза, глюкоза) з додаванням величезної кількості стимулюючих речовин (кофеїн, таурин та інших), вітамінів (здебільшого групи B) та харчових добавок.

До складу багатьох енергетиків входить алкоголь, вміст якого, уже сам по собі шкодить здоров'ю людини, як психологічному, так і фізіологічному. Сполучення кофеїну та алкоголю може призвести до трагічних наслідків.

Тож на сполох б’ють не лише батьки та депутати. Лікарям такий «смаколик» теж додає клопотів. «Сполучення речовин, які входять до складу енергетичного напою, ніби атомна бомба, яка розривається всередині людини, даючи її тимчасово силу та енергію. Саме тимчасово. Після збудження, виникає втома, потрібен час на відновлення, а згодом виникає безсоння та депресія. Звикання відбувається швидко, адже до складу енергетику входить кофеїн. Зупинитися важко. Організм потребує все нової і нової порції. Виникає залежність, якої позбутися не так просто і тепер потрібно вже працювати з залежністю», - розповідає фахівець зі здорового харчування лікар-дієтолог Галина Бурковська.

Вживання енергетичних напоїв призводить також до підвищення артеріального тиску, тахікардії та цукру в крові.

Слід пам'ятати, що норма вживання речовин, які входять до складу цього напою, вища за денну норму. Досить однієї пляшки, щоб нанести собі шкоди, але, мало хто зупиняється на одній. А ще фахівці підрахували: одна маленька бляшанка енергетику містить близько двох десятків порцій кави еспресо.

«Людям, які дбають про свою фігуру, здоров'я та зовнішній вигляд, я взагалі не рекомендую вживати цей напій, тому що він занадто калорійний і ви легко наберете надмірну вагу. Особливо шкідливим є енергетик для молоді, підлітків та дітей», - застерігає пані Галина.

Тож важливо на рівні школи, в родині вести профілактичні бесіди, розповідати про наслідки впливу енергетиків на молодий організм. Потрібно змінити харчування дитини, додаючи продукти, які наповнюють організм енергією, а не відбирають її, слідкувати за режимом дня та вести разом з дітьми здоровий спосіб життя.

До продуктів, яка наповнюють нас енергією, належить вся природна корисна їжа, яка не пройшла термічну обробку, смачна та приготовлена з великою любов'ю.

Батьки, будьте прикладом для своїх дітей!



Переглядів: 3969
Поширень: 0

Останні новини