Уряд заохочує громади створювати сприятливі умови для розвитку дітей та молоді

На засіданні Кабінету Міністрів 20 березня було схвалено проект змін до Законів України, спрямований на впровадження в Україні міжнародної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» та надання фінансової підтримки таким громадам.

Уряд пропонує стимулюватиме громади, що мають статус «Громада, дружня до дітей та молоді», або є кандидатами на отримання цього статусу, зокрема, збільшити для таких громад частки зарахування ПДФО до бюджетів громад:

1% - для громад, визнаних кандидатом на отримання статусу 3% - для громад, які отримали статус

Статус «Громада дружня до дітей та молоді» встановлюється після виконання громадою 3-річного плану заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав дитини та розвитку відповідних послуг за рахунок власного бюджету.

Додаткові кошти громадам на розвиток дітей та молоді

Згідно з розрахунків, 1% ПДФО складатиме від 150 000 до 700 000 на рік в розрахунку на 10 000 населення. Це кошти, які додатково отримає громада на розвиток дітей та молоді. Наприклад, при статусі кандидата громади потенційно можуть отримати:

місто Маріуполь – 27,1 млн грн при населенні 445 тис. осіб

місто Умань – 2,8 млн грн., населення 85 тис. осіб

ОТГ Баранівка – 400 тис грн., населення 23 тис. осіб

На даний час понад 160 міст та громад в країні висловили бажання приєднатись до ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді», 22 громади було обрано як пілотні для реалізації ініціативи, а 15 з них вже стали кандидатами на отримання статусу.

В рамках ініціативи громада залежно від місцевих проблем обирає для себе пріоритетні напрямки діяльності для забезпечення максимальної реалізації прав дітей в громаді. Зокрема, пілотні громади реалізовували наступні заходи:

відкриття центрів раннього втручання для дітей з інвалідністю запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику розвиток громадського простору для дітей – парки, гуртки фінансують послуги для підтримки родин з дітьми, такі як «няня на годину»

Міжнародна ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» - це глобальний рух, який об’єднує державу, місцеву владу, громадянське суспільство, бізнес для розвитку добробуту дітей та молоді. Україна приєдналась до нього в березні 2018 року.



Переглядів: 3561
Поширень: 0

Останні новини