Вівсянка, сер! Або яким кухарем був би Шерлок?

Шерлок Холмс та Доктор Ватсон уважно досліджують кожну страву, що подається до столу «13 шефам» Вінниці і Хмельницького. Жоден інгредієнт не прослизне повз їх увагу. Ще б пак!

У ролях знаменитого сищика та його помічника – наймолодший учасник кулінарного проекту, 21-річний шеф-кухар ресторану «Люди Fusion Place» Сергій Марковський і бармен цього закладу Олександр Ефименко. Вони презентують «Вечерю на Бейкер-стріт» з загадками і головоломками. 

І головним питанням вечору був таємничий інгредієнт, зашифрований у всіх п’ятьох стравах вечері. «Холмс» цю шараду сам склав і створив, використовуючи не лише метод дедукції, але й надихаючись весною, британськими традиціями і власними кулінарними уміннями! 

Елементарно, це була вівсянка, сер! Але все було не просто: «Найскладнішою виявилась для мене молекулярна вівсянка, довести її до потрібної консистенції було складно, допомогли агар-агар та каппа», – розповідав Сергій вже вийшовши з образу британського детектива.

Отже, метою команди ресторану та кухаря було перенести гостей до тихого вечору біля каміну у далекому замку десь серед затягнутих туманом боліт графства Ессекс. Поліна потріскують у вогні, поки справжні британці задумливо затягують люльки і починають неквапливу розмову про кулінарні дива й чудасії, загадкові страви і підступні інгредієнти. Гості пригощаються «Кривавою Мері» у якості аперитиву та свіжим березовим соком, розлитим у фактурні пляшечки.

У минулорічному проекті Сергій отримав нагороду за креативність і на цей раз знову мусив дивувати: «Тоді я зрозумів, що я можу, просто продемонстрував свої уміння, а тепер я вже показую чого навчився за останній час. Взагалі, за час проекту я дізнався багато нового, адже всі учасники старші за мене. Це були нові подачі, цікаві інгредієнти, незвичні продукти і їх поєднання. Сподіваюсь, що і мені вдалось сьогодні вразити колег».

Тож, розглянемо справу. Доказ перший – холодна закуска. Паштет з гусячої печінки з білковим мусом та яскравими буряковими равіолі з ніжним сиром всередині. Напій – коктейль «Лондонський етюд» з джину, білого вина і обліпихи. Ключ до розгадки – вівсянка у вигляді крихти, на якій спочивали равіолі. 

Доказ другий – димний грибний крем-суп з глив та фіолетової картоплі з цвітною капустою, поданий накритим «кришкою» з видовбаного корінця селери. Доповнення: багате за смаком Піно Нуар. Ключ до розгадки – вівсянка причаїлась всередині кнелів з глив і білих грибів.

Доказ третій – основна рибна страва. Ароматна підкопчена струмкова форель зі шпинатною гречкою, тушкованою з пелюстками суданської троянди, відомої за іншим ім’ям Каркаде. Напій – Херес. Ключ до розгадки – вівсянка входила до складу лимонного соусу.

Доказ четвертий – м’ясна страва. Перепілка, фарширована квашеними яблуками, на подушці з томленою карамельною перловкою. Найбільш шановану у британській кухні птицю подано на дерев’яному спилкові, вкриту ковпаком з пергаменту. До неї – сам Профессор Моріарті у якості однойменного коктейлю з пінкою, створеного на основі ячмінного спирту. Ключ до розгадки – гранола, себто смажена вівсянка, якою була посипана куріпка. 

Доказ п’ятий – десерт, з якого вся ідея вечері й почалась. Молекулярна вівсянка у вершково-суфлейних кульках та бузинне морозиво з насінням чіа, а навколо – трюфельна ікра (який обман зору!). Коктейль – міцний ягідний «Туманний Альбіон». Ключ до розгадки – так, і це теж порідж.

І поки кухарі проекту виставляють оцінки «Шерлоку» та пишуть послання, яке заховають у капсулі часу наступним поколінням вигадливих українських шефів, сам Сергій Марковський отримує відзнаку проекту і розповідає, що весь його секрет у численних експериментах, поєднуванні непоєднуваного, змішуванні неочікуваного і бажанні довго «погратись» з продуктом.

Ось такою видалась друга вечеря другого сезону кулінарного проекту «13 шефів». Спонсорами є компанії TopRest HoReCa service та METRO Cash & Carry Ukraine. Учасники: Борис Сиченко («Ренесанс»), Сергій Марковський («Люди Fusion Place»), Лілія Шумло і Олександр Огородник («Dioscuri», Хмельницький), Андрій Паньковський («Red Zeppelin»), Олександр Яворський («Брама», Хмельницький), Віктор Палевський («Батискаф»), Резо Теймуразов («Georgian Factory»), Олександр Авдєєв («Churchill-Inn»), Михайло Яровий («Шпігель», Хмельницький).



Переглядів: 3360
Поширень: 0

Останні новини