7 квітня православний світ відзначає Благовіщення пресвятої Богородиці

У цей день відкривається небо, а птахи не в’ють гнізда. Благовіщення пресвятої Богородиці – одне з 12 найдавніших та найбільш важливих свят, які відзначають християни.

У Євангелії від Луки зазначено: в цей день, ангел Гавриїл приніс звістку, що незабаром на землю прийде Спаситель. А народить Його галілейська жінка Марія.

«І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця», -  йдеться в Євангелії.

У Православному календарі Благовіщення пресвятої Богородиці має постійну дату - 7 квітня і відзначається рівно за 9 місяців до Різдва. Символом Благовіщення є біла лілія. В язичництві вона була символом родючості і любові.

Як і багато віків тому, це Свято шанують та відзначають на Україні. Цьогоріч воно припадає на центр Великого посту. Розпочався він 11 березня й закінчиться 27 квітня. Тож, тим, хто його дотримується, у свято дозволено їсти рибу.

А ще, наші предки вірили: на Благовіщення не можна починати нові справи, бо вони будуть намарними, а урожай, посаджений в цей день – не принесе плодів. Це лише частина табу на те, чого не можна робити у святечко. Не рекомендують також перукарські процедури, одягання нових речей, позичання чи повернення боргу та хенд-мейд заняття.

Примітили наші прапращури в цей день і деякі явища в природі, що впливають на урожай:

- Яка погода на Благовіщення, такою ж буде і на Великдень;

- Хороша і сонячна погода — до багатого врожаю та теплого літа;

- Дощ — до врожаю жита і грибів;

- Якщо на свято не літають ластівки — весна буде холодною, а літо забариться із приходом.

І вже наступного дня, 8 квітня, православні віряни прославлятимуть архангела Гавриїла. Люди кажуть: в цей день архангел спускається на землю та виконую бажання.

А наступне церковне свято прийде вже за тиждень, 14 квітня — Вербна неділя.


Переглядів: 4849
Поширень: 3

Останні новини