Від стратегії до практики: Брацлавська ОТГ розпочала будівництво шкільного стадіону

Брацлавська ОТГ Вінниччини з центром у селищі Брацлав налічує більше 7 тисяч населення та є поліетнічною громадою.  Саме поліетнічність, адже на території ОТГ проживає кілька національних меншин, а також  є велика кількість старовинних історичних та архітектурних пам’яток,  лягли в основу Стратегії розвитку  громади. Фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України,  надали допомогу Брацлавській ОТГ  з розробки Стратегії розвитку території і серед  пріоритетів було визначено  відбудову інфраструктури, підвищення якості послуг та  розвиток туризму.

Стратегічні завдання стали для громади керівництвом до дії та основою інфраструктурних проектів та ідей для реалізації. Ключова увага  у Брацлавській ОТГ приділяється розвитку молоді та сфери освіти.  На території громади функціонує  ДНЗ та дві ЗОШ, одна з яких  - опорна. Крім освітньої субвенції, 200 тис грн  з місцевого бюджету було виділено  на закупівлю обладнання, меблів, технічних приладів та проведення ремонтних робіт, з них 30 тис грн - для школи-філії.

«Опорна ЗОШ І-ІІІ ст. Брацлавської ОТГ та ЗОШ - філія с.Монастирське налічують 400 учнів і з них – 52 першокласники, які почали навчатись за програмою «Нова українська школа».  Якість навчання  відповідає усім стандартам, як в опорній школі,  так і у філії. Ми організували підвіз дітей – 99 учнів з усіх сіл громади і навіть діти із сусідніх населених пунктів, які не входять до громади,  вчасно і комфортно дістаються до навчальних класів.У нас  кваліфікований педагогічний склад,  діти забезпечені дидактичним матеріалом, комп’ютерами, інтерактивним дошками,  організовано ігрові та відпочинкові зони. Навчальний процес у нашій школі повністю спрямований на розвиток  компетентностей  у дітей за всіма напрямками нової програми – це і гуманітарна та математична  складова, природничі знання, іноземні мови та відкритість учня  до спілкування і сприйняття світу. Варто сказати, що зміни прийшли із створенням  ОТГ і опорна школа була створена за ініціативи нашого  голови громади. ОТГ – це нова якість  освіти. Єдине, що нам потрібно - це нові спортивні об’єкти. За сприяння громади ми розпочали облаштування  нового  шкільного стадіону  і  вже восени діти будуть мати можливість займатися спортом на оновленому майданчику.  Будівництво  проходить без затримок, я живу неподалік і спостерігаю, що роботи ведуться навіть у вихідні, тож поспішають завершити вчасно», - повідомила Олена Камінська, заступник директора ЗОШ І-ІІІ ст. Брацлавської ОТГ із навчально-виховної роботи.

За словами  Олени Камінської, у планах громади - ремонт внутрішньої спортивної зали ЗОШ  та закупівля нового спортивного обладнання для занять з фізичної культури та спорту.

Громада опікується здоровим способом життя, розвитком та комфортом для молоді.  Як повідомила Вероніка Мельник, спеціаліст з питань діяльності культури та туризму Брацлавської селищної ради, на часі - розгляд питання щодо створення молодіжного центру громади.

«Брацлавська громада – поліетнічна, тож нам потрібні ініціативи, які об’єднують. Молодь нашої ОТГ активна і готова до впровадження  новацій. Є ідея створити молодіжний  центр у приміщенні старовинного будинку. Будівля вільна, але потребує  ремонту за певними стандартами, адже це архітектурна пам’ятка. Ми сподіваємось на позитивне вирішення цього питання. У нас проводиться багато культурних заходів, подій, фестивалів. Є багато ідей і ми плануємо брати активну участь у розбудові ОТГ», - зазначила Вероніка Мельник.

За словами Андрія Марчука, заступника селищного голови, більшість проектів та програм, що реалізуються на території громади, спрямовані на покращення якості послуг та життя мешканців ОТГ.

«Наша стратегія -  створення  нової якості життя для людей, тому розпочинаємо із інфраструктурних проектів. В першу чергу – це енергоефективність та термомодернізація, адже сьогодні жоден проект без енергоаудиту не  розглядається. Ми вже замінили  на 360 тис грн вікна та двері у ДНЗ, заклади обладнані твердопаливними котлами. 600 тис грн  власних коштів витрачено на ремонт покрівлі та енергозберігаючі  технології у ЗОШ громади.  3 млн грн  - це затрати бюджету на ремонт доріг, повністю замінено систему вуличного освітлення та  закуплено  обладнання для комунального господарства.  Але, в першу чергу,  у літній період, вирішено облаштувати новий спортивний об’єкт - футбольне поле для нашої молоді. Вартість робіт складає  майже 1,5 млн грн.  Це кошти державної програми «Будівництво футбольних полів із штучним покриттям», що регулюється  відповідною Постановою КМУ, ми отримали за цією програмою  -  684 тис грн, частина - це спонсорські кошти і  витрати власного бюджету», -  пояснив Андрій Марчук, заступник селищного голови громади.

У планах Брацлавської ОТГ придбання спеціалізованого авто для вивозу сміття,  встановлення сучасної системи відеонагляду, на яку вже виділено 70 тис грн з місцевого бюджету , а також завершення термомодернізації комунальних установ та проведення робіт з благоустрою території.  Це яскравий приклад  як крок за кроком реалізуються стратегічні пріоритети на території ОТГ.



Переглядів: 4507
Поширень: 0

Останні новини