Репліку унікального бурштинового намиста, яке викопали з древнього кургану презентували Вінницькому краєзнавчому музею

Сонячній енергії цього самоцвіту приписують магічну силу, яка лікує від недуг та захищає від зурочень. А якщо потримати цей диво-камінь в руках – повертається сила та наснага. Мова іде про бурштин – каміння, яке з’явилось на землі мільйони років тому.

Бурштинові намиста, яким понад три тисячі років – сьогодні зберігаються у краєзнавчому музеї. Їх викопали археологи наприкінці 80-х років під час археологічних досліджень поховань Гордіївського могильника на Вінниччині. Древнє кладовище археологи називають феноменом загальноєвропейського значення.

«Унікальна колекція бурштину – найбільша археологічна в Європі та одна з архаїчніших. В могильнику знайшли скупчення понад 1500 намистин бурштину, загальна вага – понад два кілограми. Але, як твори мистецтва – вони безцінні. Хоча пройшло понад 30 років, для дослідників і досі залишається загадкою: кому вони належали, але ми знаємо точно, що це були статусні люди»,- розповідає археолог краєзнавчого музею Ольга Грабовська

Оскільки стародавні прикраси майже не експонуються, через погане збереження бурштину, їх «законсервували» та майже ніколи не дістають на огляд.

А відтепер, в однієї з унікальних прикрас в колекції, з’явилась її бурштинова репліка.

Відтворила оригінальне намисто дизайнер Ольга Навроцька із бурштину,  який легально видобувається на родовищі Рівненщини. Ініціювала збереження скарбу власниця ТОВ «Центр «Сонячне мистецтво» та голова ГО Український бурштиновий світ» Галиниа Симхо.

«Дивує, як наші предки, стільки тисячоліть тому, могли цю форму відчувати. Нас дивують ці спіральки, намистини, хтось колись тисячі років тому робив ось ці маленькі бочечки, прикраси, а носили їх лише обрані, за легендою це були українські амазонки. Я хочу, щоб на це намисто дивились інші люди й бачили, наскільки ми сильна нація», - ділиться враженнями «ідейниця» Галини Симхо.

Реконструкція прикраси не з’явилася просто так, розповідає історик та дослідниця Оксана Лобко. Жінок надихнув екс-президент Віктор Ющенко, який вже багато років працює на проектом «Код нації».

«Наш перший проект, який є «Астерія» - це є наша історія про жінок, як через час пронесли давню історію. Показати, звідки ми є, звідки прийшли, що за нами є щось. Та історія, яка є, мусить нас надихати. На певні дослідження та пошуки. Інтерес, який ми зможемо привернути до колекції, до намиста – зможемо допомогти подальшим пошукам дослідження, відкриттю невідомих частинок історії, які не були знайдені», – зазначає керівник проекту «Код жінки» Віктор Ющенко.

Як виявилось, Екс-Президент також знайшов у бурштині принаду.  «Я думаю, що в Україні залишилась одна людина, яка досі носить бурштинові запонки – це я. Всі думають, що воно архаїчне, дідівське. Але воно мені дуже тепле, бо це був певний час, коли бурштинова культура стала вперше публічною, особливо у чоловічому костюмі. Я люблю ці дрібнички купувати, вони недорогі, 200-300 гривень», - зазначив третій Президент України. 

Колекцію, якій тисячі років, ще кілька днів можуть побачити відвідувачі краєзнавчого музею. Потім намиста знову заховають. Натомість, вінничан та гостей міста дивуватиме репродукція одного з них.



Переглядів: 4296
Поширень: 2

Останні новини