Наступного тижня в Краєзнавчому музею відкриється фотовиставка Сергія Гащака "Чорнобиль: життя триває..."

На фотовиставці Сергій Гащака «ЧОРНОБИЛЬ: ЖИТТЯ триває…», приуроченій 33-ій річниці Чорнобильської трагедії, представлено 45 світлин тварин Чорнобильської зони відчуження. В добірці фоторобіт – знімки, зроблені фотоапаратом та фотопастками, завдяки яким вдалося з’ясувати чимало невідомих раніше деталей щодо складу фауни та його динаміки. За допомогою фотопасток Сергію Петровичу вдалося зафіксувати бурого ведмедя, про якого в тамтешній місцевості не згадували два століття.

Об’єктами його фотокадрів стають як поширені тварини, так і рідкісні. З-поміж них лелека чорний, орлан-білохвіст – червонокнижні види птахів, які мешкають виключно в безлюдних місцях. На багатьох кадрах – кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що був завезений до Чорнобильської зони в 90-х роках минулого століття й добре прижився на даній території. До кадру також потрапили рідкісний вид хижих тварин України – рисі, кількість яких у зоні відчуження зростає.

ГАЩАК СЕРГІЙ ПЕТРОВИЧ – кандидат біологічних наук, заступник директора Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології. У 1986 р. брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З 1990 р. працює в Чорнобильській зоні відчуження. За фахом – радіоеколог. Автор понад 140 наукових публікацій, більше 30 з них присвячені фауні зони відчуження. 

Захоплення Сергія Петровича фотографією переросло у наукову роботу. Провідна тема його фото – тварини Чорнобильської зони відчуження. Сергій Петрович є одним з ініціаторів створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, розташованого в межах Іванівського та Поліського районів Київської області у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, утвореного Указом Президента України від 26 квітня 2016 р.

Виставка працюватиме до 12 травня в академічній залі музею



Переглядів: 2291
Поширень: 0

Останні новини