Вінничан навчали мистецтву створювати Великодній оберіг

Дряпанки, мальованки, ажурні, вишиті бісером та вив’язані гачком – більше десятка різновидів української писанки навчали створювати у Краєзнавчому музеї. Майстер-клас із писанкарства для вінничан влаштували відомі майстрині з Ямпільщини.

«Великдень – це одне з найулюбленіших весняних свят українців. До нього ми готуємо подарунки: крім традиційних крашанок, пасок, ми знаємо, що у нас на Поділлі була надзвичайно популярні такі подарунки як писанка», - розповідає народна майстриня Марина Гринчук. Разом із «колежанками» по писачку виготовляють авторські писанки в різноманітних техніках.

Спершу майстрині наносять на яйце малюнок воском. Це ті місця, які згодом пофарбують у якийсь колір. Далі його занурюють в оцет, щоб кислота виїла колір. Тоді заливають окропом та знімають віск. Наступний етап – занурення у фарбу. Потім писанку вмивають у вогні.

А от без вогню і воску - роблять дряпанку: на пофарбованому яйці рукодільниці видряпують символи. Кажуть: ця робота дуже тонка та вимагає зосередженості і вправності.

Оригінальний вигляд мають «бісерки». Видуте сире яйце натирають восковою свічкою. Підчеплюють голкою бісеринку та, потримавши секунду-дві над полум’ям свчки, швидко прикладають до яйця. Нагріта бісеринка надійно приклеюється до воску.

А ще, писанки вишивають бісером. Марія Вінницька каже: це заняття для терплячих і посидючих.

«Кожна намистинка пришивається. Це техніка – ручне ткацтво. Вона існує давно, але раніше це була перевага монастирів», - розповідає майстриня.

«Кожна майстриня – має свою гномі націю. І це дивовижне явище, яке відбувається на Ямпільщині. Мене цікавить, що писанка стала для кожної жінки, для кожної подолянки невід’ємною частиною її життя», - зазначає народна вінницька майстриня Тетяна Пірус.

А ще, замість їдких магазинних барвників можна використовувати натуральні, які завжди – під рукою. Вони не поступаються кольором штучним. Найпопулярніший – це лушпиння цибулі. Дає від ніжно жовтого до коричневого відтінку, в залежності від концентрату барвника. Красивий синій колір придасть чорниця, тому, у кого залишився в морозильній камері «компотний» набір– ягоди потрібно просто вичавити та занурити яйце на пів години у сік. Блакитний колір дає червона капуста, яку треба мілко подрібнити та залити окропом. Зеленого ж забарвлення надасть кропива, або шпинат.  Рожевого – буряк. Щоб колір «схопився», як і у штучний, до природній додають трішки оцту.


Переглядів: 1838
Поширень: 0

Останні новини