Три вистави від «Птахи»

Одразу три прем’єри в один день від одного театру-студії, вихованці якого діти і підлітки – це неймовірно круто! Кожна прем’єра (а ці проходили на хоч і маленькій, але уславленій сцені Вінницького лялькового театру) вже подія пов’язана з хвилюваннями і переживаннями, а якщо акторам всього 5-8 років!

Незалежний театр-студія «Птаха» під керівництвом режисерки Марини Ревенко – унікальний колектив де панує творчий розвиток особистості, де діти та підлітки вчаться впевнено поводитись на сцені, розуміють відповідальність за доручені ролі, а ще отримують корисні настанови і багато любові від свого доброго «Карабаса-Барабаса у спідниці». 

Так і живуть вже три роки поспіль, з удаваною легкістю виграючи нагороди на конкурсах-фестивалях, підростаючи, і ставлячи все нові й цікаві роботи. На цей раз метою стала поїздка на Четвертий фестиваль дитячих театрів «JoyFest.Діти». Всі три вікові групи театру з вересня минулого року працювали кожен над своєю виставою, щоб продемонструвати їх і заробити на поїздку до Києва. Їм це вдалося!

На честь третього дня народження театру «Птаха» молодша група (від 4,5 до 8 років) готувала виставу-казку «Лісові історії» за п’єсою Олени Югової у перекладі українською Мариною Ревенко. У глядацькому залі – аншлаг з батьків та ровесників акторів. А вистава й справді цікава! 

У першій її частині маленький Їжачок вирішив пошукати щастя, тому що ніяк не міг зрозуміти у чому воно його власне щастя. Він зустрічає у лісі спритну Білочку, що радіє горішкам, боягуза-Зайчика, що тішиться з того, що втік від Лисички, саму Лисичку, від якої рятує життєрадісне Курчатко… А потім Їжачок нарешті повертається додому й розуміє, що його щастя це бути біля тата й мами, які саме спекли для нього смачний яблучний пиріг.

Друга частина – розповідь про велике пустотливе сімейство мами-Білочки, а третя – про двох Лисичок-сестричок, що святкують свій день народження на який ввічливо (хоч і не одразу!) запрошують всіх лісових жителів. Завершується вистава великим святкуванням! Діти й справді були розчулені й щасливі бурхливими оплесками й справжнім визнанням: кожен з них отримав подарунок від спонсорів і свою порцію слів вдячності від суворої, але люблячої режисерки Марини Ревенко.

Середня група (10-12 років) готувалась ще ретельніше – перед ними стояло завдання втілити образи культових персонажів Туве Янсен Мумі-тролів. А перекладав українською п’єсу за мотивами повісті знаний вінницький письменник Петро Скорук, якого запросили переглянути п’єсу з назвою «Уся справа в капелюсі». 

Тут вже сюжет набагато цікавіший, а герої так і зовсім кумедні, чого варті лише дивакуваті створіння Товсла і Вівсла. А якою натхненною була Чарівниця, і якими милими, відважними і товариськими всі інші казкові істоти Мумі-Долини. Тут діти не лише співали й танцювали у неймовірних костюмах, але здається й самі вірили у дива! Всі юні актори заслуговують на велику похвалу, адже уже живуть мистецтвом театру і дуже стараються на сцені.

Третя вистава до третього дня народження «Птахи» - це особлива, абсолютно вінницька буфонада! Поставлена Мариною Ревенко за мотивами книги оповідань Ігоря Шурова «Слоуни», вистава була показана шістьома дійовими особами (старша група, 13-16 років) і у зовсім іншому складі, ніж колись, коли була презентована автору, відомому вінничанину вперше.
Слоуни – це такі неймовірні істоти, завжди мастаки до вигадок і чудасій, вони друзі всіх і друзі всім, вони яскраві і дотепні, завжди грають словами і граються у вигадані ігри. Всі їх пригоди – барвиста феєрія, клоунада і клоунада з мильними бульбашками і цирковим номерами. 

Підлітки, що грають дружню команду слоунів, не лише грають, але й сміливо дуркують на сцені, не боячись бути смішними. А на них дивились у цей день сам автор, творець і вигадник слоунів Ігор Шуров і його численні друзі. Після вистави вони натхненно дякували юним акторам та режисерці і довго фотографувались з усім різнокольоровим слоунівським натовпом.

Завдяки проданим на вистави квиткам актори театру-студії заробили собі грошей на квитки до Києва і вже на наступний день дізнались, що їм надійшло запрошення! «JoyFest.Діти» оголошував: «Було розглянуто понад 70 заявок до участі! Ми раді повідомити, що вистави «Лісові історії», «Слоуни», «Вся справа в капелюсі» у виконанні вашого театрального колективу було відібрано до участі у цьогорічному фестивалі. З чим ми вас щиро вітаємо!»

Яка ж радість панувала тоді серед маленьких «пташенят»! Марина Ревенко та всі її підопічні просили подякувати всім тим, хто їх підтримував у прагненні поставити три вистави та повезти їх на фестиваль: «Величезна подяка директору Благодійного Фонду Розвитку Людини Анастасії Потьомкіній за плідну співпрацю, а також торговельній марці «Рудь» за подарунки! Окрема подяка Тетяні Мельник та Юлії Шахрай за створення чудових костюмів!»

А нам, прихильникам творчості «Птахи», лишається чекати їх у кінці травня з перемогою! «JoyFest.Діти» тримайся, наші їдуть!

ФОТО ОЛЕГА ВАЩУКА І СВІТЛАНИ ЛАПАТАНОВОЇ



Переглядів: 4156
Поширень: 2

Останні новини