Завдяки телемедицині минулого року на Вінниччині вдалося виявити 830 випадків гострого інфаркту міокарда у 2018 році

Про це на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук повідомила в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. За її словами, це — на 60% більше, ніж до впровадження нових технологій.

"Але головне — це на 60% більше врятованих життів. Усіх пацієнтів терміново госпіталізували і надали необхідну допомогу.

Без цієї технології, дуже ймовірно, що ці 830 людей не дізналися б про свій діагноз вчасно, не отримали б належну допомогу та мали б набагато менше шансів вижити.

Вінницька область стала прикладом успішного впровадження телемедичних технологій, коли медики мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег", - зазначила Уляна Супрун.

Консультували лікарі телеметричного підрозділу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. "Протягом 2018 року вони провели майже 18 тисяч дистанційних консультацій за електрокардіограмами пацієнтів щодо можливих розладів серцево-судинної системи. Чи встигли вони б так само швидко закрити всі ці виклики? Питання риторичне", - написала в.о. Міністра охорони здоров'я.

За повідомленням, Вінницька область стала підтвердженням міжнародного досвіду: телемедицина — один із найкращих способів надавати медичні послуги, коли у вузькопрофільних медиків немає можливості бути біля пацієнта вчасно. Передусім це стосується мешканців сільської місцевості.

Впровадження нових технологій стало можливим зокрема й завдяки співпраці МОЗ України і Світового банку у проекті Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей. Завдяки цьому у Вінницькій області було придбано 311 телеметричних пристроїв та 2 приймальні станції, 20 ЕКГ – апаратів з функцією телеметрії. Обладнання було закуплено для телеметричного підрозділу Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який працює з серпня 2015 року в режимі 24/7/365.

У ВООЗ кажуть, що телемедицина справді рятує у тих випадках, коли від відстані може залежати життя пацієнта. А це особливо важливо, коли йдеться про гострі інфаркти міокарда.

"Наприклад, у Канаді лікарі використовують телемедицину ще й для того, аби радитися з колегами та зробити допомогу пацієнту ефективнішою. Також медики з міст можуть оперативно проводити інструктаж фельдшерам у селах. Крім того, кожен пацієнт може звернутися на гарячу лінію та отримати медичні поради або загальну інформацію про медичні послуги.

Телемедицину в тестовому режимі вже почали впроваджувати у Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській та Рівненській областях.

Головне завдання цих змін — надати доступ мешканцям сіл до спеціалістів, які надають медичні послуги за чотирма нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороб органів дихання, ендокринологічних та дерматологічних захворювань", - написала Уляна Супрун.

Більше про те, як в Україні впроваджують телемедицину читайте за посиланням



Переглядів: 2058
Поширень: 0

Останні новини