Міжмуніципальне співробітництво як фактор єднання громад Вінниччини

Виїзний семінар з питань розвитку міжмуніципального  співробітництва на Вінниччині пройшов у с.Ободівка Тростянецького району. Захід  організували експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування,  діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, сприяння проведенню зустрічі надала  Ободівська  сільська рада. До обговорення  механізмів міжмуніципального співробітнитцва та проектів розвитку громад організатори семінару запросили  представників Тростянецького, Чечельницького, Крижопільського, Бершадського та Чернівецького районів Вінниччини, а також депутатів обласної ради, працівників виконавчих органів місцевого самоврядування, підприємців.

Радник  Вінницького ЦРМС з питань децентралізації - Євген Шаповалов акцентував увагу на широких можливостях міжмуніципального співробітництва  громад, завдяки якому вирішуються  питання місцевого значення.

«Співробітництво територіальних громад є основою для сталого економічного розвитку. Ободівська громада успішно користується інструментами ММС, так, в рамках 15 обласного конкурсу  був реалізований проект  по сортуванню та переробці сміття, були закуплені контейнери та збудовані відповідні майданчики. Сьогодні громада  розпочинає новий проект у сфері дитячого туризму та оздоровлення – відновлення роботи  табору відпочину « Подільська казка». З огляду на досвід Ободівської громади  ми  запросили посадових осіб кількох районів  для того, що поглибити знання представників громад у сфері ММС та запропонувати  певні сфери, у яких можна успішно імплементувати міжмуніципальне співробітництво, а це напрямок благоустрою, комунального господарства, безпеки, соціальних послуг  і от, як приклад – оздоровлення дітей.  Дитячий заклад потребує опрацюваання законодавчої бази, адже є ряд нормативних документів Міністерства соціальної політики, Міністерства, сім’ї,  молоді і спорту  та інших законодавчих актів, які мають бут враховані під час реалізації проекту», - повідомив Євген Шаповалов. 

Під час семінару експерти  Центру роз’яснили  учасникам питання  фінансового забезпечення виконання  угод ММС, про це розповіла  Інна Святна - радник з місцевих фінансів. Віталій Швець- радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг ознайомив представників громад із актуальними напрямками розвитку міжмуніципального співробітництва.

«Ободівська громада успішно займається збиранням і сортуваннмя сміття, але ,  у багатьох громад є дві проблеми у даному напрямку – люди не завжди платять за послуги  і комунальні підприємства  можуть бути збитковими, тож дієвим механізмом є впровадження посади  інспектора з благоустрою. Потрібно шукати всі можливості , щоб комунальні підприємства починали заробляти, адже це кошти громад та шлях до розвитку», - зазначив Віталій Швець.

В ході зустрічі присутні  ознайомились із досвідом впровадження міжмуніципального співробітництва  в Ободівській громаді. Голова сільської ради   Ободівки Костянтин Ременюк  презентував новий проект, що  розпочала реалізувати  громада – це дитячий оздоровчий табір «Подільська казка».

«6 років був «законсервований» дитячий табір, але нещодавно ідея відновлення роботи закладу отримала поштовх.  Діти Ободівської громади самі придумали назву, тож  сьогодні – це «Подільська казка».  Ми дякуємо депутату обласної ради Геннадію Мазуру за підтримку  цієї ініціативи. На даному етапі опрацьовується проектно-кошторисна документація, вже  вкладено  300 тис грн,  завдяки участі  в обласному конкурсі  проектів соціально-економічного розвитку, на відбудову водогону та системи водовідведення на території закладу, а  в цілому  - проект буде коштувати близько 20 млн грн. У планах - сучасні будинки для розміщення дітей,  спортивні , ігрові майданчики, зони відпочинку – все буде поділено на сім тематичних зон. Завдання  -  здешевити путівку і ось тут  має спрацювати міжмуніципальне співробітництво. Адже путівка вартістю 4-5 тис грн є  дорогою для сільської родини.  Ми плануємо залучити кошти  8 громад   і всі, хто буде брати участь у проекті зможуть отримати послуги по оздоровленню дітей за  ціною із знижкою на 25% вартості. У нас є пропозиція – громади можуть взяти кілька приміщень відбудувати їх та використовувати, тобто стати співучасниками проекту.  Змагальність  народжує відчуття синергії і  відчуття благодаті, тобто кожен хоче для себе зробити краще – от це той випадок, коли проект спрацює  для добробуту кожної громади.  Для цього потрібен час і  певна філософія. Головна наша ціль – це мінімум бетону, все  має бути  екологічно, чисто, природньо,  харчування -  тільки органічне. На зустрічі присутні  представники виробництва «VILLA MILK» -  у них  екологічно чиста молочна продукція і ми залучимо їх до проекту.  « Подільска казка» - це поштовх для   розвитку здорового покоління.  Ми маємо досвід і не ховаємо його. От сьогодні приїхали представники кількох районів, ми запрошуємо сусідів долучитись і разом  вирішувати  питання розвитку громад, так працює місцеве самоврядування і так будується справжня демократія», - зазначив  Костянтин Ременюк, голова Ободівської сільської ради.

Підтримку процесів  міжмуніципального співробітництва висловили депутати  Вінницької обласної ради  - Геннадій Мазур, голова бюджетної комісії та Жанна Дмитренко, які взяли участь у семінарі.

Під час зустрічі учасники оглянули  територію дитячого закладу, провели дискусію із питань  впровадження міжмуніципального співробітництва  та отримали консультації від фахівців.

«За перспективним планом, що затверджений  на початку березня Вінницькою обласною радою, Ободівська громада стане центром  ОТГ і вже сьогодні  є прикладом успішного впровадження міжмуніципального співробітництва  на Вінниччині. А це, у свою чергу,  доводить гарні перспективи  розвитку  тих  територіальних громад, що об’єднують свої зусилля заради сталого економічного зростання», - зауважив Євген Шаповалов, експерт Вінницького ЦРМС з питань децентралізації.



Переглядів: 2588
Поширень: 0

Останні новини