У Вінниці вперше відкрилась виставка «Духовна вись», присвячена відзначенню 1030-річчя Хрещення Русі-України

Сьогодні, 24 липня, у Вінницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки церковних старожитностей з приватних колекцій «Духовна вись» з нагоди відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України.

З вітальним словом до присутніх звернувся митрополит Вінницький і Барський Симеон: «Відкриття виставки присвячене 1030-літтю хрещення Русі. Багато віків пройшло з того часу, як за князя Володимира була хрещена Русь і віра християнська розповсюдилася по теренах Київської Русі. Дуже символічним є те, що сьогоднішня виставка, як початок відзначення 1030-річчя Хрещення Русі, відбувається у День пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги. Це бабуся нашого Великого князя, хрестителя Русі Володимира».  Митрополит також зауважив про важливе значення та перевагу духовних цінностей над матеріальними.  Закликав зберігати віру і передавати її нащадкам, побажав Божого благословення усім.

Привітав присутніх і заступник голови ОДА Олександр Крученюк: «Перш за все, хотів би привітати усіх із величною подією для нашої країни, а саме – з 1030-літтям Хрещення Київської Русі. Символічним є те, що відзначення цього свята також збігається з Днем пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги. За період 1030-ти років віра перебувала в різних епохах – в занепаді та піднесенні. Хочу побажати кожному Божого благословення, впевненості у майбутньому. І нехай над нашою ненькою-Україною назавжди запанує мир».

Дана виставка проводиться у Вінниці вперше. Її ініціаторами стали історичний відділ Вінницької єпархії та Вінницький обласний художній музей.

Під час відкриття виставки керівник історичного відділу Вінницької єпархії ієрей Назарій Давидовський провів релігієзнавчо-історичний екскурс експозицією. Основна тема виставки - історія Православної церкви на Вінниччині у XIX-XX ст.

Експозицію складають близько 20 антимінсів XIX-XX ст. (посвячена хустина з часткою мощей святих, яка використовується для завершення літургії), ікони XIX ст..: «Спас Вседержитель», «Годувальниця», «Двунадесяті свята», та копія ікони «Божа Матір Зіновинська». Окремої уваги варті церковні облачення архієпископа Симона (Івановського), митрополита Макарія (Свистуна), ієрархів і священнослужителів, історичні фото митрополитів та єпископів, а також предмети церковного вжитку.

Головна цінність антимінсів (окрім сакрального призначення) полягає у тому, що вони були посвячені єпископами для окремо взятої парафії, про що й свідчать відповідні підписи на кожному із них. Представлені антимінси є своєрідним історичним документом, так як підписи на них та іконографічні зображення розкривають чимало історичних деталей, пов’язаних із церковним життям і персоналіями.

Виставка стане знаковою подією в духовному та культурному житті міста та справить незабутнє враження на відвідувачів.

Відвідати її можна буде безкоштовно з 24 липня по 10 серпня 2018 року.



Переглядів: 2423
Поширень: 0

Останні новини