Влітку у Вінниці відбудеться юнацький чемпіонат світу зі спортивної радіопеленгації

Третій юнацький чемпіонат світу зі спортивної радіопеленгації довірили провести Вінниці. Він пройде з 30 червня по четверте липня. Спортсмени змагатимуться у лісовому масиві села Вороновиця (Вінницький район) та в Лісопарку обласного центру.

Загалом планується участь близько 150 радіоспортсменів віком від 12 до 16 років.

Вони представлятимуть 15 країн. Зокрема, Китай, Польщу, Німеччину, Словенію, Чехію, Румунію, Литву тощо. А головним суддею буде представник Болгарії, – розповів організатор змагання президент федерації радіоспорту Вінницької області Василь Колодяжний.

Медалі розігруватимуться у чотирьох категоріях – серед юнаків і дівчат до 14 і до 16 років. Спортсмени бігтимуть від трьох до шести кілометрів, в залежності від виду програми. Це довжина дистанції за оптимальним (найкоротшим) шляхом, реально ж вона буде довшою.

На світових змаганнях зможуть бути присутніми глядачі. Тож містян запрошують прийти і повболівати за спортсменів другого липня у Лісопарк, де відбудуться перегони на спринтерській дистанції. Очікуються глядачі й на класичних дистанціях у Вороновиці, але дещо менша кількість.

Претендентами на медалі домашнього чемпіонату світу в особистому заліку будуть й вінничани. Серед них Володимир Ляхович – переможець аналогічних минулорічних змагань в Чехії (в категорії Ч14). Інші члени синьо-жовтої збірної та автоматично претенденти на перемогу визначаться за підсумками цьогорічних всеукраїнських відбіркових стартів. Серед вінничан це в першу чергу Артем Степаніщев (Ч14), Аліна Солоненко (Ж16) і Віра Владімірова (Ж16).

Світовий форум зі спортивної радіопеленгації вперше пройде не лише у Вінниці, але й взагалі в Україні. Раніше у нашому місті у 2014 році планували провести чемпіонат Європи із цього виду спорту. Але у зв’язку із початком бойових дій на Донбасі його перенесли до Болгарії. Відповідно до поданої заявки право на проведення світового форуму було надано Україні (і саме Вінниці) ще в 2017 році.

Але завдяки чому нашому місту довірили проведення престижного чемпіонату?

У нас діє потужна школа радіоспорту. Недарма за останні чотири-п`ять років до збірної України регулярно входять шість-сім представників Вінниці. А наша національна команда нижче третього місця за останні роки ніколи не опускалася. Тобто ми входимо до трійки лідерів на планеті! А торік на світовому форумі в Чехії українська збірна стала другою. Сподіваємося, що в «домашніх стінах» виступимо ще краще, – каже Василь Колодяжний.

На Поділлі є умови для проведення міжнародних стартів – хороші ліси, відповідна технічна база і кваліфіковані фахівці.

Спеціально для світового форуму плануємо або придбати, або орендувати сучасну апаратуру за кордоном. Адже наявна в Україні техніка не повністю відповідає міжнародним стандартам, – додав президент федерації радіоспорту Вінницької області.

Також організатори чемпіонату світу мають підтримку з боку міської та обласної влади. Недарма всі медалісти отримають не лише дипломи, а й призи. Тому є сподівання, що змагання пройдуть на гідному рівні.

Триває спортивна підготовка до світового форуму. Чемпіонат України зі спортивної радіопеленгації на подовжених дистанціях нещодавно проходив у м. Святогірськ (Донецька область). Воно розташоване на мальовничих берегах річки Сіверський Донець. В змаганнях взяли участь спортсмени із Вінницької, Волинської, Донецької, Київської, Кіровоградської, Сумської, Харківської, Хмельницької областей і Києва. До команди нашого регіону також входили вихованці Вінницької спортшколи № 2 на чолі із заслуженим тренером України Сергієм Зеленським.

Приємно, що наші «полювальники на лисиць» гідно проявили себе на складних багатокілометрових дистанціях. За підсумками чотирьох змагальних днів наші земляки посіли третє командне місце в заліку серед спортшкіл.

А призерами чемпіонату України в особистому заліку серед вінничан стали: Ч14 – Володимир Ляхович (1-е, 2-е місця), Артем Степаніщев (1-е, 2-е, 3-е місця), Ж19 – Марія Пугач (1-е і 3-е місця); Ч19 – Владислав Кальніченко (3-е місце); Ч21 – Марчук Олександр (2-е, 3-е місця); Ж21 – Лебедєва Любов (1-е, 3-е місця); Ч40 – Гончарук Сергій (три 2-х місця). Також в командному заліку наші учасники здобули дві золоті, вісім срібних і три бронзові нагороди.

Маршрути в Святогірську виявилися складнішими, ніж на першому цьогорічному чемпіонаті України, що відбувся в середині квітня в Луцьку. Зокрема, дистанції, які треба було подолати, були в півтора-два рази довшими, – каже Василь Колодяжний.

Незабаром – наступний етап відбору до юнацької збірної країни. Цей чемпіонат пройде у Києві з 23 по 27 травня. А четвертий, завершальний відбірний старт – у червні в Сумах. Лише після цього буде сформований основний склад юнацької збірної України для участі в чемпіонаті світу.



Переглядів: 3633
Поширень: 2

Останні новини