День Європи у Вінниці: цьогорічне відзначення свята розпочалось з вальсу на головній площі міста

Упродовж вже 12 років громада Вінниці відзначає День Європи. В цьому році на початку свята вінничанам та гостям міста у подарунок підготували вальс – понад чотири сотні учасників вальсували на Майдані Незалежності. Із Днем Європи вінничан приїхали привітати представники посольств, міжнародних інституцій-партнерів міста, делегації з міст-побратимів. Традиційно у цей день разом з громадою – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Перед оголошенням офіційного відкриття Дня Європи на головній площі міста вінницькі школярі закружляли у вальсі – вперше глядачам було представлено таке масове виконання вальсу: понад чотириста учасників! Після чого за традицією було виконано гімни Європейського Союзу та України, а також піднято прапори ЄС та нашої держави. В цьому році почесне право підняти прапор Євросоюзу було надано меру польського міста-побратима Кельце Богдану Венті та Генеральному консулу Республіки Польща у Вінниці Дамяну Цярціньскі.

Вітаючи вінничан та гостей міста із Днем Європи Глава Уряду Володимир Гройсман сказав: «12 років тому ми визначили, що для нас День Європи – це не просто символічне свято, це наше прагнення, тому що Україна є по праву центром Європи. Країна, яка має безмежні можливості, і через прийняття правильних рішень, через визначення правильних пріоритетів – ми можемо робити зміни. І ми з вами за трошки більше ніж 10 років довели, якщо ми чогось хочемо, якщо ми об’єднані, якщо ми віримо один одному – ми можемо змінювати наше життя власними зусиллями. Я глибоко переконаний: те, що ми зробили у Вінниці, ми маємо зробити по всій країні. Так, це достатньо складно, але вірю в те, що ми й надалі будемо робити все для того, щоб наближати Україну до єдиної європейської  родини. Перед нами дуже непростий шлях, але ми обов’язково його пройдемо, тому що вінничани та українці – найкращі, і Україна є й буде успішною, сильною, розвинутою, європейською державою». 

Привітав з Днем Європи  усіх, хто зібрався цього дня на майдані Незалежності, і голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. «Сьогодні дуже багато емоцій ми пропускаємо через своє серце, ту позитивну енергію, яка йде від кожного з нас в прагненні творити добро, народжувати діточок, ростити їх і просто бути щасливим. Насправді, український вибір базується на ось цих зрозумілих і простих речах. І дійсно Вінниця в силу цілого ряду обставин на сьогоднішній день стала вже неформальною європейською столицею України під час святкування Дня Європи, який ми разом творимо. Окрема подяка Прем’єр- міністру України Володимиру Гройсману, що він сьогодні разом з вінничанами, які і всі роки, коли Вінниця відзначала День Європи». 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що з минулорічного Дня Європи у місті багато чого змінилось, але разом з тим є те, що зберігається і нарощується. «Вінниця стала одним із перших великих міст України, де утворилася об’єднана територіальна громада, - до нас приєдналося селище Десна. Всі ми разом розробили і прийняли Концепцію інтегрованого розвитку міста до 2030 року. За цей рік було побудовано два потужні підприємства: «GreenCool» і «KNESS». Але ми далі продовжуємо будувати та ремонтувати дороги, дитячі садочки, школи, лікарні, оновлювати муніципальний транспорт, розвивати велорух. Буквально вчора комунальні служби разом з архітекторами подарували Вінниці оновлену арку та вхід у Центральний міський парк. Все це неможливо було б без реформи децентралізації. І тут я окремо і по праву хочу подякувати від імені всіх вінничан Володимиру Борисовичу та всій команді Уряду, за ту велику роботу, яку зроблено, щоб в Україні розвивалися сильні і спроможні територіальні громади! І я маю великі сподівання і надію, що ця реформа і багато інших важливих перетворень і надалі будуть продовжуватися, – сказав Сергій Моргунов. –  Я впевнений в тому, що разом ми будемо зберігати все те, що зробили, і далі будемо розвивати й будувати нашу рідну Вінницю».

Ведучі на головній сцені свята нагадали, що День Європи, який у ЄС відзначається ще з 1985 року, став символом  нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. І саме прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір України.




Переглядів: 4407
Поширень: 2

Останні новини