Знаменитий польський митець Ярослав Козяра готує арт-сюрприз для глядачів фестивалю OPERAFEST TULCHYN

Вже за два тижні Вінниччина стане ключовою точкою на культурній мапі України.

З 4 по 9 червня просто неба у тульчинському Палаці Потоцьких пройде грандіозний ІІІ міжнародний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2019.

Крім найкращих мюзиклів та опер, балетів і видовищних шоу у виконанні понад 700 артистів України, Польщі, Німеччини й США, фестиваль дивуватиме не менш вражаючою візуальною програмою.

Головним арт-сюрпризом, якому організатори прогнозують найбільшу кількість глядацької уваги та селфі, стане гігантська світлова інсталяція просторових об’єктів, яку спеціально для фестивалю створить всесвітньовідомий митець із Польщі Ярослав Козяра.

Його ім’я знає весь мистецький світ – від Японії і США до країн Європи. Створені Ярославом, приголомшливі кількагектарові ленд-арт композиції гігантських силуетів риб, бджіл, жаби, журавля та інших істот прикрашають поля і аеродроми як у рідній Польщі, так і за її межами.

Зокрема, у 2008 році шквал захвату і бурхливих обговорень, які не вщухають донині, викликали величезні транскордонні «зелені риби», які Ярослав Козяра створив на кордоні України та Польщі на знак показу того, що мистецтво і природа непідвладні межам, які встановила людина.

Як зізнається сам митець, свого часу він хотів бути бджолярем і навіть закінчив технікум бджільництва у місті Пшела Воля, тому теми природи і креативного, але перш за все мирного співіснування із довкіллям – домінують у його творчості.

Над своїми ленд-арт проектами Ярослав Козяра трудиться місяцями, а його проекти щоразу набувають нових акцентів та забарвлень як зі зміною часу доби, так і – пір року.

Окремий вид діяльності, у якому Ярослав Козяра досягнув шаленого успіху – сценографія.

За майже 20 років сценографічної кар’єри він створив унікальні проекти для Великого театру у Варшаві й Люблінського театру ляльок та акторів, монументальні сцени для концертів просто неба, телемарафонів та великих заходів на відкритому просторі.

Крім того, сам організував десятки перформансів, подій, вистав і виставок у галереях та громадських місцях Польщі, Франції, Бельгії, Німеччини, України та Чехії.

Зокрема, Ярослав Козяра широко відомий своїми нетрадиційними художніми проектами – величезними палаючими конструкціями.

Митець завжди працює з розмахом, любить насичені кольори (але принципово не використовує зелений!), часто застосовує основні геометричні форми, хвилясті лінії, які множаться так, щоб вони могли створювати безперервні ритмічні послідовності. 

Багато його робіт пронизані любов’ю до декоративних форм, створених з використанням знаків та символів, що символізують сили природи та стихій.

У той же час художник демонструє замилування магією й досконалістю простих форм, притаманних мистецтву й ремеслам племен Африки, Індії, аборигенів, інків і майя, які особливо яскраво підсилюють багаті східні та близькосхідні орнаменти. Такі посилання стали можливими завдяки численним поїздкам митця до Індії, Південної Африки, Південної Америки, США, Океанії, Австралії, Нової Зеландії та Азії.

Будучи магістром з графічного дизайну, Ярослав Козяра також багато працює у графіці.

Особливо користуюся попитом його дизайнерські роботи для багатьох всесвітньовідомих музичних груп, зокрема, для Morecheeba, Tricky, Jimi Tenor, Metthew Herbert, Ayo та сотень інших.

Ярослав Козяра також створив яскравий образ для популярної польської групи Voo Voo. Саме він – автор численних графічних оригінальних проектів для альбомів CD і обкладинок книг, плакатів, логотипів, а також всієї візуальної ідентифікації групи.

З 2010 року Ярослав Козяра є викладачем графічного дизайну і серіографії Університету Марії Склодовської-Кюрі у Любліні, а у рамках своєї художньої місії митець приділяє чимало часу, аби передати свій досвід під час художніх семінарів дітям та людям з обмеженими можливостями.

- Ярослав Козяра має свій власний унікальний і дуже пізнаваний стиль. Його роботи завжди інноваційні, а рішення нестандартні. Він вважає, що «не можна обмежувати себе у мистецтві», тому творить у абсолютно різних жанрах: за допомогою живопису і фотографії, театральної сценографії і графічного дизайну, ленд-арту і ґеппенінгу – мистецтва процесу й демонстрації, перформансів, - розповідає куратор візуальної програми фестивалю OPERAFEST TULCHYN Олександр Никитюк. - Загальною рисою його проектів є новаторська провокація як у візуальній, так і у змістовній формі. Раніше в Україні Ярослав Козяра створював лише ленд-арт проекти. А завдяки підтримці Польського інституту у Києві, Генерального консульства республіки Польща і холдингу МХП у Вінниці саме на OPERAFEST TULCHYN можна буде вперше в Україні побачити його інноваційний light-арт.

Крім light-арт сюрпризу знаменитого польського митця, візуальна частина фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2019 дивуватиме новими селфі-зонами, численними майстер-класами та виставками, які діятимуть у Палаці Потоцьких.

Також цьогоріч інтегрується у фестиваль ІІІ Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist 2019», який організовує народний художник України Володимир Козюк. У розпал OPERAFEST TUCLHYN митці з США, Китаю, В’єтнаму, Індії, ОАЕ, Грузії, Польщі, Франції, Вірменії, Молдови, Таджикистану та інших країн зафіксують у фарбах грандіозну оперну імпрезу, яка просто неба подарує усім глядачам незабутні емоції та враження.

Нагадаємо: вхід на територію фестивалю буде вільним для усіх.

З 4 по 9 червня під відкритим небом Палацу Потоцьких глядачі побачать 12 грандіозних постановок та шоу, зокрема, культовий мюзикл «Танець вампірів», концерт-шоу «Вогні Бродвею», ексклюзивну прем’єру від Польської Королівської опери, балети «Історії у стилі танго», «Собор Паризької Богоматері» та багато інших.

У дні фестивалю з Вінниці до Тульчина ходитимуть автобусні «чартери», на які можна записатися до 6 червня.

Офіційний сайт фестивалю http://operafest-tulchyn.blogspot.com



Переглядів: 3546
Поширень: 0

Останні новини