Медична реформа у дії. Здобутки, проблеми та перспективи змін на Вінниччині

Трансформація охорони здоров’я триває. Однак задоволеність громадян проміжними результатами реформи залишаються неоднозначними.

Адже, після звернення до сімейного лікаря, частина пацієнтів, які і раніше, змушені платити за аналізи чи діагностику. Перебуваючи на стаціонарному лікуванні, громадяни так само купують вату, шприци та ліки. При цьому, реформування закладів первинної медичної допомоги майже завершилося.

Звідси виникають питання: якими правами володіє пацієнт, звертаючись до лікаря? Яким є обсяг пакету безкоштовних послуг?

Кожному пацієнту варто пам’ятати, що їхні права захищені Конституцією України, Цивільним кодексом та Законом України "Основи законодавства України про охорону здоров'я". Особливої уваги заслуговують права пацієнта на: якісну і безпечну допомогу; доступність у галузі охорони здоров'я; сободу вибору в галузі охорони здоров'я (вільний вибір або заміна лікаря, вибір закладу охорони здоров'я тощо), попередження про можливість страждань і болю; медичну таємницю; медичні профілактичні заходи; оскарження неправомірних рішень і дій працівників, закладів та органів охорони здоров'я та інші.

Коли ж Ви безпосередньо звертаєтеся до лікаря первинної допомоги, то пам’ятайте, Наказом від 19.03.2018 рок № 504 МОЗ України затвердив Порядок надання первинної медичної допомоги. Як показує світова практика, на рівні первинної допомоги можна вирішити 80% проблем зі здоров’ям. Цим порядком, в т.ч., визначено і обсяг гарантованих безкоштовних послуг, які Вам мають бути надані:

Діагностика та лікування. За потреби, ваш лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги - ЛОРа, ендокринолога, хірурга тощо. Або ж буде з ним консультуватися. Аналізи та дослідження. На рівні первинної медичної допомоги у пакет входить 8 базових безкоштовних послуг: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; вимірювання артеріального тиску; електрокардіограма; вимірювання ваги, зросту, окружності талії; швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити. Спостереження вагітності і діти до трьох років. Вакцинація. Ваш лікар має слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за календарем щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Обов’язкові профілактичні огляди. Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань: цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання, колоректальний рак, рак передміхурової залози. Рецепти на ліки. Візити додому і невідкладна допомога, Паліативна допомога і медичні довідки. У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому. Якщо Ваші права як пацієнта порушуються, в першу чергу, на це треба звернути увагу самого медичного працівника, - зазначає Бортник Олександр, заступник голови ГО «Інститут соціального розвитку», - якщо ж ситуацію не вдалося владнати, звертатися із заявою/скаргою до головного лікаря. Якщо ж і це не допомогло – звернутися до обласного департаменту охорони здоров’я, гарячу лінію Національної служби здоров’я України (16-77), ну і в крайньому випадку на гарячу лінію Уряду (15-45).

Окрім гарантованого пакету послуг первинної допомоги, вартість якого покриває Національна служба здоров’я України, заклади охорони здоров’я мають право встановлювати плату за певні свої послуги. Перелік цих платних послуг передбачений Постановою КМУ № 1138 від 17.09.1996 року.

Також, спеціалізовані заклади охорони здоров’, які надають вторинну та третинну допомогу, до завершення реформи цих рівнів, теж мають право встановлюють плату за свої послуги.

Однак, будемо сподіватися, що до кінця 2019 року запрацює державна програма «Безкоштовна діагностика», проект якої вже проходить обговорення і в найближчому майбутньому може бути затверджений Кабінетом Міністрів України. Згідно цієї програми, Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта
або педіатра. Серед них, поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок. Окремої уваги заслуговує і сільська медицина Вінниччини. Адже відстані, щільність розселення, наявність доріг – усе це впливає на якість та доступність надання медичних послуг на селі.

У 2018 році Урядом на підтримку сільської медицини виділено 4 млрд. грн. (з них 238 млн. грн. – на Вінницьку область), у 2019 році – заплановано 1 млрд. грн. За даними Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості у Вінницькій області здійснюється будівництво 14 амбулаторій. На будівництво передбачено майже 90,97 млн. грн., з яких 81,89 млн. грн. - субвенція з державного бюджету, 9,08 млн. – співфінансування з місцевого бюджету. З початку будівництва освоєно коштів в сумі 44,9 млн. грн.

На здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та забезпечення медичних працівників службовим автотранспортом закуплено 14 спеціалізованих легкових автомобілів для новозбудованих амбулаторій на суму майже 8 млн. грн. . З квітня 2019 р. лікарями первинного рівня надання медичної допомоги розпочато виписку електронних рецептів відповідно до Урядової програми «Доступні ліки». Так станом на 28.05.2019 р. у Вінницькій області виписано 125 268 е-рецептів, відпущено аптечною мережею (аптеками- учасниками Урядової програми «Доступні ліки» 94 179 е-рецептів, що складає 75,2%). Кількість аптечних закладів, які уклали договір з НСЗУ щодо фінансування Урядової програми «Доступні ліки» - 67, місць відпуску лікарських засобів за е-рецептами - 257.



Переглядів: 3798
Поширень: 0

Останні новини