Вінничан запрошують на виставку живопису художника з Таджикистану Закіра Сабірова

У рамках ІІІ Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist 2019», який наразі триває у Вінниці, у галереї сучасного мистецтва «Інтер-шик» відкривається виставка живопису легендарного художника із Таджикистану Закіра Сабірова. У експозиції автор презентує 22 живописних роботи, які пов’язані між собою однією філософською тематикою «Нові ріки». Картини Закір Сабірова написані на основі двох мистецьких течій: «Нурворізм» (паралелізм) та «Танфорізм» (матеріалізм), основоположником яких він є. Перша теорія означає промінь і представляє особливе бачення навколишньої дійсності, як форму заперечення фіксованого плану в зображенні. Друга – розкриває існування світу в непомітних деталях і дозволяє через іронію, гротеск та інші способи відображати внутрішній світ людини, предметів, переломлених в тканині. Персональна виставка Закіра Сабірова тривати у галереї «Інтер-шик» до 12 червня.

«До Вінниці я приїжджаю вдруге і вдруге маю нагоду поділитися своєю творчістю з вінничанами. Торік я прочитав лекцію про свої авторські техніки, а цього року маю можливість презентувати їх і поділитися творчими секретами з колегами під час майстер-класу, – розповідає художник. – Природа нурворізма утворена з аури, що витає в просторі і живе в контексті твору. А танфорізм – це особлива філософія трансформації. Наприклад, якщо подумки розтягнути будь-який відрізок тканини, разом зі складками зникне і предмет, зображений на матерії. Усі ці філософські мотиви у моїх роботах. Як на мене, це новий стиль у мистецтві, який може вплинути на розвиток світової культури загалом. Я спробую під час пленеру по-своєму трансформувати побачені у Вінниці та околицях об’єкти. У перший день я вже попрацював над собором, що красується в центрі міста. Хочу сформувати його образ, як реквієм, як символ могутності віри. Сподіваюся встигнути завершити роботу і представити її на фіналі».

Біографічна довідка: Закір Сабіров (Таджикистан, Душанбе) народився 16 червня 1951 року. Закінчив Ленінградський інститут театру, музики і кінематографії. Працював в Державному академічному театрі опери та балету імені С. Айні міста Душанбе як художник-постановник, художньому фонді міста Душанбе, директором творчо-виробничої комерційної фірми «СОЗ», дизайнером в Національній бібліотеці Душанбе. З 2016 року є вільним художником-винахідником. Роботи Закіра Сабірова експонувалися на всесоюзних, республіканських і міжнародних виставках (зокрема в Алжирі, Іспанії, Італії, Індії, Китаї). У 2015 році завоював золоту медаль GOLDEN EAGLE в категорії PARALLELISM. Почесний Академік Російської Академії Мистецтв



Переглядів: 2498
Поширень: 0

Останні новини