Жанибек Суйунбеков рік збирав кошти, щоб знову намалювати Вінницю

Молодий художник Жанибек Суйунбеков народився у невеликому селі в Киргизстані. З дитинства батьки помітили у хлопця хист до малювання і всіляко підтримували його художні починання. Жанибек закінчив художнє училище імені Тургунбая Садикова, однойменну Академію мистецтв у місті Бішкеку. Вступив до спілки молодих художників Киргизької Республіки і став активним учасником республіканських виставок. Торік він вперше приїхав до Вінниці на конкурс «Кращий художник» і переміг, але бажання повернутися до міста над Бугом не покидало його. Одразу після оголошення конкурсу він надіслав свої роботи, коли отримав підтвердження про участь, витратив на квитки всі зібрані гроші. Тільки б знову повернутися у колоритну і гостинну Вінницю.

«Я ще молодий художник. У творчому доробку дві персональні виставки – перша була присвячена Дню незалежності Киргизької республіки (2014 рік). Друга – відомому громадському діячу Ріспеку Айдаралієву (2017 рік). Брав учасник у XX Симпозіуму художників міжнародної організації TURKSOY, що проходив в рамках визнання міста Туркестан культурною столицею тюркських країн (2017 рік). А торік приїхав до Вінниці на міжнародний пленер і як у вас кажуть «за-ко-хав-ся», – з посмішкою розповідає Жанибек.

Він працює у пейзажному жанрі, більша частина його робіт – це етюди. Зізнається, що на його Батьківщині мистецтво розвивається дуже повільно. Як і в Україні проводяться планери за участі митців з різних країн, але не вистачає драйву, як зокрема під час пленеру «Кращий художник».

«Я за власні кошти купив квитки, бо участь у конкурсі для мене важлива. Тут багато чому навчаєшся, художники приїхали з різних країн, багато з яких є для мене абсолютно новими. Ми обмінюємося досвідом та навчаємось, адже в самій природі планеру є спілкування між художниками і багато чого іншого. Тому я вирішив сюди приїхати і взяти участь, це стимул і високе досягнення для мене особисто, – ділиться враженнями митець. –  Програма насичена: поїздки, робота і відпочинок. Час організовано так, що ми встигаємо і писати, і подорожувати. Ми були в опері у Тульчину, там мені дуже сподобалось, ми прогулялись містом, бачили пам`ятники, вулиці – все встигли».

Наразі художник не відкриває карти, як та завдяки чому збирається перемагати. Каже, що участь у проекті – це вже перемога, бо працювати із сильними художниками це новий досвід і своєрідний мастер-клас, за який у світі платять великі кошти.


Теги: художники

Переглядів: 3365
Поширень: 2

Останні новини