Час об’єднуватись: Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я-ГРОМАДА!» відвідала Вінниччину

За підтримки  Програми «U-LEAD з Європою» на Вінниччині пройшла Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я-ГРОМАДА!». Акція проводилась у м. Бершадь Бершадського  району  та с.Стрижавка Вінницького району. Координаційну підтримку проекту  у Вінницькій області надав Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми та Мінрегіону України..

9 червня, на центральній площі міста  Бершадь розташувалось «Містечко децентралізації»  з численними локаціями на тему  реформи  місцевого самоврядування.

«Кампанія спрямована  на те, щоб поінформувати людей як проходить реформа децентралізації і які успіхи є починаючи з 2014 року.  Ми хочемо наголосити, що з 2020 року розпочнеться друга фаза реформи і сьогодні саме  час об’єднуватись, щоб  мати того сусіда, з яким буде добре жити і працювати, адже разом більше можливостей. Є багато активних людей, але немає підтримки, є просто необізнані люди, десь немає підтримки з боку влади.  Тож  якщо ми  після нашої акції спонукаємо на дії  - це буде результат.  Реформа працює на завтра, але працювати  потрібно сьогодні. Ми залучаємо всі категорії жителів  і цінуємо, коли цікавляться діти, молодь, адже децентралізація спрямована в майбутнє. У нас є кілька локацій, що навчають жителів  міст і сіл, як  можна використати можливості місцевого самоврядування та дізнатися про розвиток територій у цікавій, ігровій формі», - пояснила Наталія Крамар, менеджер з комунікацій Всеукраїнської інформаційної кампанії «Я-ГРОМАДА!».

Містечко децентралізації викликало неабияку зацікавленість мешканців Бершаді. Діти та дорослі активно брали участь у квесті, що проводили організатори. Відвідувачі  спілкувались  на спеціально влаштованих майданчиках, де розповідали про ЦНАП, екологічні проекти, роботу дитячого садочка та  школи, амбулаторію,  спорт , ігрові та фото зони.  Кожен, хто завітав на локації містечка,  отримав подарунок від  Програми «U-LEAD з Європою» та багато інформації про  новації реформи з децентралізації.

«Бершадь дуже старовинне місто, має багату історію. Я за децентралізацію, у нас є сусідні громади, що об’єднались, мають ЦНАПи,  не їздять до Бершаді за довідками.  Це,  мабуть,  питання до влади, люди підтримають, але потрібно організуватись», - зауважив  Микола  Іванович Жужук,  пенсіонер, мешканець районного центру.

Організатори проекту зібрали  велелюдний захід у м.Бершадь, а вже 10 червня   команда  «Я-ГРОМАДА!»  провела дискусію із питань  реформи місцевого самоврядування та процесів об’єднання громад  у с. Стрижавка, що поряд з обласним центром. На зустріч запросили мешканців населеного пункту, керівників сільської ради, районної ради та  райдержадміністрації Вінницького району. Участь у заході взяли і експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування – Віталій Швець, Євген Шаповалов.  Вони ознайомили  громаду із здобутками реформи з децентралізації на Вінниччині та пояснили переваги об’єднання с. Стрижавка за перспективним планом. На думку Євгена Шаповалова, радника з децентралізації Вінницького ЦРМС,  с. Стрижавка має всі можливості  долучитись до потужної Вінницької ОТГ та покращити якість послуг на своїй території.  Дискусія пройшла активно, цікаво, учасники поділились думками та очікуваннями від реформи, отримали відповіді на численні запитання. В ході зустрічі мешканці с.Стрижавки   ознайомились із досвідом сусідів, що  кілька років розвивають свої ОТГ. Адже  за сприяння Вінницького ЦРМС  та проекту«Я-ГРОМАДА!» в обговоренні взяли участь представники Іванівської сільської  ОТГ – заступник  голови сільської ради Анатолій Лановий та в.о. старости с.Гущинці – Михайло Довгалюк,  що розповіли про перші кроки  створення  об’єднаної громади  та поділились успіхами.

За словами  експертів Вінницького ЦРМС, Всеукраїнська  інформаційна кампанія «Я-ГРОМАДА!» стала  ще одним сучасним і дієвим майданчиком , який об’єднує мешканців громад  Вінниччини у прагненні до позитивних змін та розвитку  своїх територій .

Нагадаємо, 

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 1959
Поширень: 0

Останні новини