Хто став «Кращим художником – 2019»: у Вінниці визначили переможців ІІІ Міжнародного мистецького конкурсу-пленеру

З 3 по 14 червня 2019 року у Вінниці відбулася грандіозна подія – ІІІ Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник / The best artist», який традиційно проходить за ініціативи Народного художника України Володимира Козюка, за підтримки Вінницької міської ради, Вінницької облдержадміністрації та за сприянням Міністерства культури України.

Цього року пленер зібрав 26 митців з України, Польщі, Грузії, Таджикистану, Киргизстану та Китаю. Вони відтворювали на своїх полотнах наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Вінниці та Поділля, проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі. З творчими візитами відвідали Житомир, Бар, Бушу та Тульчин, де у розпал оперного фестивалю зафіксували у фарбах грандіозну оперну імпрезу, яка просто неба подарувала усім глядачам незабутні емоції та враження. За цей короткий період вони написали 117 робіт і навіть встановили національний рекорд України – зі спільного написання картини заради благодійності.

«Ідея ініціатора проекту, Народного художника України Володимира Козюка об’єднала творчих, небайдужих та позитивних людей навколо Вінниці та Поділля. Приємно, що культурний проект стає традиційним, а його рівень росте. І ми сподіваємося й далі поповнювати галерею картин, присвячених нашому місту, – адже це історія Вінниці в живописі», – відзначив під час урочистого закриття мистецького конкурсу-пленеру міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Цього року на участь у конкурсі надійшло 617 заявок. За результатами журі до півфіналу потрапило 45 учасників, а в фінал пройшло 30, щоправда в силу різних причин до Вінниці приїхали 26 художників, двоє з них працювали поза конкурсом і отримали диплом за участь. Всі решта змагалися за перемогу і визначити переможця було не легко. Адже конкурс об’єднав професійних та молодих художників з різних країн світу.

«Добре, що до складу журі входять провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру, одні оцінювали техніку, інші – емоції та враження. У сумі це дозволило зробити правильний і достойний вибір, – відзначив Володимир Козюк. – Усі учасники були нагороджені дипломами «Переможець», бо вони вже фіналісти,  а також подарунками від спонсорів, адже реалізація такого потужного проекту неможлива без підтримки, тому особливі слова подяки лунають на адресу меценатів, партнерів та спонсорів проекту».

Загалом учасники конкурсу мали написати щонайменше по чотири роботи кожен, дві з них передати з авторськими правами у фонд проекту «Кращий художник/The best artist». Одна – увійде до експозиції майбутнього музею історії Вінниці, іншу – подарують меценатам проекту.

Члени журі оцінювали конкурсні роботи безпосередньо за кілька годин до оголошення переможців. Цьогорічним ноу-хау конкурсу стало те, що члени журі мали можливість подивитися роботи наживо і виставити свої оцінки, або ж проголосувати в онлайн режимі. Визначали переможців у двох категоріях «Кращий художник» та «The best artist», кожна з яких має по три рівнозначні номінації.

Отже, спеціальну відзнаку «Кращий художник» отримати

I номінація – Анастасія Крайнєва-Маснюк (Київ, Україна) II номінація – Віктор Чепинець (Хуст, Україна), III номінація – Катерина Білетіна (Одеса, Україна).

У номінації «The best artist» перемогу здобули:

I номінація – Li Xinmin – Лі Ксінмін (Китай, Чжан’є) II номінація – Joanna Trzcińska – Йоанна Тшчіньска (Польща, Ласк) ІІІ номінація – Валерій Шматько (Україна, Харків)

Лауреатом премії імені Валерія Гегамяна став – легендарний художник, академік Володимир Слєпченко.

Проект «Кращий художник/The best artist 2019», давно вийшов за рамки звичайного конкурсу серед художників, яких об'єднує бажання продемонструвати свій хист, талант та вміння у боротьбі за перемогу. Тому цього року, окрім традиційного нагородження переможців відзнаками «Кращий художник», вперше відбулося вручення спеціальної нагороди пленеру – почесного ордену «За розвиток мистецтва». Його отримали меценати та діячі культури, які несуть українське мистецтво у світ і забезпечують взаємозв'язок міжнародної творчої спільноти з української культурою.

Почесний орден «За розвиток мистецтва  України» ІІ ступеня отримала меценат Галина Калиновська, яка розвиває мистецтво та зробила непомірний внесок у розвиток цього проекту. Почесним орденом «За розвиток мистецтва України» І ступеня нагородили Народного артиста Україна, керівника народного ансамблю танцю «Барвінок» Петра Бойко. Почесний орден «За розвиток мистецтва України» ІІ ступеня вручили меценату, засновнику клубу колекціонерів «Дукат», який протягом десяти років підтримує митців Житомира, Віктору Черепахіну. Почесний орден «За розвиток мистецтва  України» І ступеня здобув меценат Володимир Продивус.

Нагадуємо, метою пленеру проекту «Кращий художник/The best artist 2019» є формування іміджу Вінниці як європейського міста, популяризація України в світі, розвиток культурного потенціалу, презентація кращих зразків художнього мистецтва, підтримка та заохочення до творчості художників України та інших держав.

Фото Валерій ШИЛЕНКО




Переглядів: 5250
Поширень: 7

Останні новини