Центру реабілітації «Гармонія» присвоєне ім’я Раїси Панасюк

Раїса Панасюк робила все для того, щоб людям з інвалідністю було більш комфортно жити у нашому місті. Під її керівництвом Центр реабілітації «Гармонія» став унікальним закладом для України, де люди з інвалідністю знаходять не лише допомогу та можливість реабілітації, а й тепло, душевність та підтримку. Тому цьому закладу присвоїти ім’я Раїси Панасюк. Це рішення сьогодні схвалили депутати на сесії міської ради.

З дитинства Раїса Панасюк була прикутою до візка. Проте це не стримувало її бажання вчитись, самореалізовуватись і змінювати світ навколо себе на краще. Свою першу вищу освіту Раїса здобула в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики. Потім оволоділа спеціальністю психолога. А з 2016 року Раїса Панасюк була аспіранткою Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського.

Раїса Панасюк була Головою правління громадської організації «Гармонія», ініціатором та засновником однойменного центру реабілітації молоді з фізичними обмеженнями, натхненник проекту служби перевезення людей на візках. Ще в 2003 році Раїса Панасюк почала робити свої перші кроки, що створити у Вінниці  безбар’єрне середовище для людей з інвалідністю. Тоді її ініціативи підтримав Володимир Гройсман, що було відображено в новій на той час міській програмі «Вінниця – місто, зручне для всіх».

Її метою стало створення умов щодо безперешкодного доступу людей з інвалідністю до об’єктів інфраструктури міста, в тому числі – до місць роботи та відпочинку, загального користування, лікувально-реабілітаційних, спортивних, культурних центрів, зупинок громадського транспорту тощо, а також до інших видів соціального сервісу та соціальних послуг. 

У 2017 році Раїса Панасюк отримала звання Почесної громадянки міста Вінниці та була запрошена Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом працювати в команді Кабінету Міністрів України урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю.

Раїса Панасюк навчила вінничан по-іншому ставитись до планування міського простору та враховувати потреби людей з інвалідністю. Вона тестувала громадський транспорт, щоб визначити слабкі місця, звертала увагу комунальних служб на необхідність облаштовувати пандуси усюди, де це можливо, і Вінниця була серед перших міст України, де почали з’являтись такі норми.

На жаль, 17 вересня 2018 року Раїси Панасюк не стало. Для того, щоб увіковічнити пам'ять Раїси Василівни було прийняте рішення присвоїти комунальному закладу «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженням «Гармонія» ім’я Раїси Панасюк.

Заклад знаходиться за адресою вул. В. Винниченка, 5. Центр «Гармонія» є закладом денного перебування дітей та молоді з функціональними обмеженнями, метою діяльності якого є відновлення та підтримка їх фізичного та психологічного стану, адаптація та інтеграція в суспільство.

«Це важливе рішення. Почесний громадянин міста Раїса Панасюк  в минулому році пішла з життя. Створення та розвиток центру «Гармонія» – це, мабуть, були найважливіші цілі її життя. Вона дуже багато зробила, щоб людям з інвалідністю було комфортно пересуватись і жити в місті. Також вона супроводжувала всі свої проекти та ініціативи вже на рівні держави. Вона була Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю Кабінету Міністрів. Тому команда центру «Гармонія» виступила з ініціативою присвоїти закладу ім’я Раїси Панасюк», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Також у рішенні йдеться про поширення обов’язків центру на територію населених пунктів об’єднаної територіальної громади.




Переглядів: 4034
Поширень: 0

Останні новини