Алекс Ліссітса: «Без децентралізації, без її продовження і завершення – українському селу буде надзвичайно важко»

Днями у Вінниці побував провідний український експерт з аграрної економіки Алекс Ліссітса. Він зустрівся у хабі «Місто змістів» із підприємцями, фермерами та сільгоспвиробниками. Дискутували про майбутнє аграрного бізнесу, глобальні тренди на ринку, шанси вітчизняних аграріїв та тенденції до повної автоматизації сільгоспвиробництва, зайнятості молоді у сільській місцевості.

Пан Ліссітса зазначив, що вітчизняне аграрне виробництво нині має величезну потребу в ІТ-розробках. Він застосовує такі технології і користується послугами вінницької компанії.

«У Вінниці є прекрасні компанії, що займаються ІТ-розробками для сільського господарства. Послугами однієї з них я особисто користуюся. Вони розробили програму для аналізу земельного банку і контролю за ним. Якщо глянути на глобальний ринок ІТ-послуг в сільському господарстві, то лише минулого року він складав більше 27 мільярдів доларів. Це – величезний ринок, куди можна зайти, а Україна – це величезний полігон для старту», - переконаний Апекс Ліссітса.

Як зазначив експерт, молодь після закінчення університетів не хоче повертатися у село і розвивати його. Вони залишаються у місті, і цей процес урбанізації не зупинити. Тому, аби не втратити село, необхідно не зупиняти початі реформи, а навпаки - продовжити процес децентралізації, коли сільські громади самі вирішуватимуть, що їм робити із переданими повноваженнями та ресурсами.

«Це – єдиний вихід, і він був знайдений командою Прем’єр-міністра Гройсмана три роки тому. Без децентралізації, без її продовження і завершення - українському селу буде надзвичайно важко», - пояснює Алекс Ліссітса.

«За останні п’ять років відбулося багато змін у аграрному секторі»

Дванадцять років Алекс Ліссітса прожив у Німеччині. Після чого вирішив повернутися додому і зайнятися розвитком агросектору в Україні. Йому не раз пропонували йти в політику, але він відмовлявся. Утім цього року пан Алекс вирішив йти до Парламенту з командою «Української стратегії Гройсмана». Експерт переконаний, що за останні роки Уряд зробив величезну роботу у напрямку стимулювання експорту, в децентралізації та у земельних відносинах.

«Все те, що було зроблено за останні три роки командою Гройсмана в Уряді України, – це величезна робота. Велика робота була проведена щодо посилення українського експорту, децентралізації, реформи освіти, медицини. Не можна це забути, це потрібно продовжувати. І це має робити команда професіоналів, які, умовно кажучи, не будуть два роки "сидіти на лавці" в парламенті та вчитися, які кнопки треба натискати. Ця команда має прийти і уже завтра продовжити реформи, які вже були початі», - каже Алекс Ліссітса.

Він також наголошує, що потрібно продовжити підтримку фермерства, завершити земельну реформу.  

«Абсолютно правильно були виділені кошти для підтримки українських виробників машинобудування. Я сам скептично до цього ставився три роки тому, коли програма була започаткована, але зараз я аплодую і кажу, що це – класна програма, бо дуже багато українських виробників отримали доступ до кінцевого клієнта, а клієнт, - тобто сільгоспвиробник, - має зараз можливість залучати без жодних проблем, без якоїсь корупції кошти для купівлі цієї техніки. Як на мене, цю стратегію потрібно продовжувати. Те, що зробили за останніх три роки у плані впорядкування земельних ресурсів: це і земельний кадастр майже повністю заповнений, і нова нормативна грошова оцінка розроблена й затверджена, й державні землі, що продаються на аукціонах, – це все було зроблено правильно у плані того, щоб підготуватися до ринку землі. Тепер потрібно продумати, як задовольнити потреби як дрібного товаровиробника, так і власника земельних паїв і держави. Партія «Українська стратегія Гройсмана» - це  відповідь на те, де і як продовжити необхідні для держави реформи», - додає Ліссітса.


Переглядів: 1636
Поширень: 0

Останні новини