З якими професіями зможуть ознайомитися маленькі вінничани у Місті професій?

13 липня з 12-ї до 15-ї години у Центральному міському парку на Фонтанній площі дітей знайомитимуть з особливостями різних професій у рамках національного проекту «Місто професій». Хлопчики та дівчатка зможуть спробувати себе у ролі рятувальника, кінолога, перукаря, кухара, актора, будівельника тощо. Вік учасників необмежений.

«Місто професій» – наймасштабніший профорієнтаційний проект України. Його вже відвідало понад 1 млн дітей з 50 міст. Акцентом проекту цього року є професії, що пов’язані з технологіями та наукою. Цієї суботи з різними спеціальностями знайомитимуть маленьких вінничан.

У Центральному міському парку справжні професіонали своєї справи познайомлять дітей з особливостями спеціальностей. Серед представлених професій: лікар-ветеринар, електрик, поліцейський, рятувальник, кінолог,  пожежник. Також тут будуть представлені такі професії як будівельник, вибухотехнік, лікар, соціальний працівник, криміналіст, перукар, агроном, діджей, автослюсар, продавець, банкір, кухар, актор, модель, кравчиня тощо. Батьки також зможуть поспілкуватися з представниками різних професій.

Організатор проекту – Благодійний фонд «Місто професій». Захід відбудеться за підтримки міського голови Сергія Моргунова.

«Захід «Місто професій» буде проходити за підтримки міського голови та за ініціативи благодійного фонду «Місто професій». Ми хочемо донести вінничанам, в основному для малечі, інформацію про різні професії, щоб хлопчики та дівчатка розуміли, хто саме щоденно надає їм послуги, де можна опанувати ту чи іншу професію. Фахівці ділитимуться своїм особистим досвідом. На заході будуть присутні представники комунальних підприємств міста, які щодня надають послуги жителям Вінниці. Тож, від імені міського голови Сергія Моргунова запрошую всіх вінничан у «Місто професій», – каже заступник міського голови Галина Якубович.

«За статистикою 52 % людей, які закінчили вищі навчальні заклади, не працюють за фахом. Особисто для мене ця статистика вражає, адже ці люди витрачають третину свого життя на те, чим вони в майбутньому не займаються. І в 40 років, і навіть пізніше не вистачає сміливості змінити своє життя. Мені дуже хотілося б, щоб діти мали шанс відразу займатися улюбленою справою. Я вбачаю в цьому абсолютно прямий зв'язок з економікою країни. У 2018 році ми відвідали з проектом 52 міста – понад 1 мільйон стало учасниками нашого проекту. Якщо  хоча б 30 % цих дітей у майбутньому будуть займатись улюбленою справою, я переконана, що це напряму впливатиме на економіку. Адже коли людина займається улюбленою справою, вона завжди робить її дуже якісно. Мета проекту – давати шанс дітям знаходити себе»,  – зазначила ідеолог проекту «Місто професій» Тетяна Люлька.

Також Тетяна розповіла, що займались вивченням причини таких статистичних даних. «Є три фактори того, чому більше половини людей не дають собі шанс. Перший – батьки, які думають, що вони краще знають, але ми забуваємо те, що діти зараз набагато більше проінформовані, і задача батьків і проекту – дати шанс дитині. Буває, що дитина хоче піти на будівельний майданчик, подивитись, що там відбувається, а батьки її ведуть до інших майданчиків, наприклад до айтішників. Але дитина не обов’язково буде будівельником, вона може стати архітектором. Я прошу батьків не направляти дітей. Їхнє завдання – просто привести дітей у місто професій і ходити поряд, дати шанс спробувати дитині все, що вона хоче.  Другий фактор – це штучна престижність. Чому всі вважають, що зараз престижно бути айтішниками? І я радію, коли до нас долучаються комунальні служби, бо наше з вами повсякденне життя, чисті вулиці, свіжий хліб кожного дня в магазині навпроти, це все створюють звичайні люди. Чомусь батьки не хочуть, щоб їхні діти були сантехніками, електриками, а щоб були економістами, хоча сьогодні рівень заробітної плати у сантехніка і електрика досить високий і знайти таких кваліфікованих фахівців досить важко. Тому наше завдання – популяризація простих професій. Третє – тиск суспільства. Наше суспільство штучно тисне на дітей. В Америці є практика, коли дитина після випуску нікуди не вступає, вона може рік шукати себе, і це – нормальна практика, адже освіта – це інвестиція, знання, які людина отримує у навчальному закладі, повинні потім приносити кошти», – каже Тетяна Люлька.

На заході буде представлено багато різних професій. «Ми запросили майже всі наші комунальні підприємства. Наприклад, будуть представники КП «Вінницяміськтеплоенерго», які  розповідатимуть, як формується теплоносій, які інновації впроваджуються у цій сфері. Знаємо, що діти особливо цікавляться майданчиками, де є автомобілі, техніка. Тому буде представлено КП «Ековін», представники яких розповідатимуть про нові принципи збирання сміття, його сортування тощо. Також буде представлена й локація КП «Вінницякартсерсіс», яка активно займається впровадженням електронного квитка. Думаю, що дітям буде цікаво побачити валідатори, як вони працюють. Тобто, ті комунальні підприємства, які надають послуги, покажуть свою роботу і знайдуть підходи як до найменших діток, так і до батьків, які також дізнаються багато цікавого», – каже Галина Якубович.

"У кожному місті завжди представлено багато професій. Але цього року саме у Вінниці я чекаю три професії, які я особисто хочу побачити. Їх у нас раніше не було. Перша – взуттєвий майстер, це підприємець з Вінниці. Друга – велике місцеве підприємство, яке займається енергозбереженням, представить професію енергетика. Тут буде ціле містечко, де діти побачать, як акумулюється світло, як воно розповсюджується. Це буде дуже цікаво. Третє – комунальне підприємство розповідатиме про те, як ремонтуються світлофори. Хедлайнерами заходів завжди є поліція і рятувальники, буде і Укрзалізниця та багато інших. Подяка велика професійним навчальним закладам, у них вже канікули, але вони також долучаться до заходів», – зазначила Тетяна Люлька.

На території «Міста професій» кожна дитина отримає «паспорт» і матиме змогу «влаштуватись на роботу». Організатори зазначають, що таким чином діти усвідомлюватимуть, що Україна – правова держава і влаштуватись на роботу потрібно з документами, так у дітей формується правильне ставлення до законів.

«Я хочу подякувати місту, адже вкрай рідко, коли місто сприяє нашому проекту. Вінниця на сьогодні друге місто, яке нас підтримало. В цьому році у Вінниці буде понад 100 професій, але це лише початок. Підприємцям і державним структурам потрібно зрозуміти, що 5-7 років і ці діти прийдуть до вас працювати, і саме зараз ми створюємо репутацію цих підприємств, щоб діти бачили особливості професій», – зазначила Тетяна Люлька.




Переглядів: 4141
Поширень: 3

Останні новини