Вінницьких зубрів переселяють

У лісах Вінниччини зубри не водилися, допоки шістьох особин не завезли в область у 1979 році. Відповідна підгодівля, догляд та охорона забезпечили ріст чисельності цього зникаючого виду. Сьогодні на Вінниччині найбільша за чисельністю популяція в Україні, адже зимовий «перепис» 2019 року зафіксував 95 особин зубра європейського в угіддях Хмільницького лісгоспу. Для порівняння, всього в Україні є близько 300 зубрів.

З метою збереження та відтворення виду державне підприємство «Хмільницьке лісове господарство» здійснює переселення зубрів до інших мисливських господарств України.

Переселення також пов’язано із тим, що щільність поголів’я зубрів на Вінниччині становить п’ять особин на 1000 га угідь, що вже забагато при нормі три особини на одну тисячу гектарів.

До речі, тварини можуть заходити до приватних домогосподарств, завдаючи шкоди сільгоспугіддям, хоча для людини зубри безпечні. Відлов і переселення дозволяють регулювати оптимальну щільність поголів’я зубрів в угіддях Хмільницького, Літинського районів області.

Крім цього, інші господарства купують вінницьких зубрів для «освіження крові». Його сутність полягає в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим, витривалішим. До речі, лісгосп отримує за кожного переселеного зубра у середньому 75 тис. грн.

Відлов зубрів з метою переселення здійснюється згідно з дозволами Міністерства екології та природних ресурсів України. Переселення відбувається пізно восени, взимку і ранньою весною. У теплу пору тварин не перевозять, щоб вони не постраждали від спеки, а також у зв’язку із періодом розмноження.

Всього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського до мисливських угідь Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Цією відповідальною та важкою справою займається мисливствознавець ДП «Хмільницький лісгосп» Володимир Ткач. Нагадаємо, що цього року за сумлінну роботу його нагороджено Почесною Грамотою Верховної Ради України.

Сьогодні продовжується відлов для переселення зубрів до ДП «Сторожинецький лісгосп» Чернівецької області. Минулого року для зазначеного регіону було відловлено і відправлено 7 особин (2 самців, 5 самок), а ще три самки хмільницькі лісівники мають відловити наступної зими.


Теги: тварини

Переглядів: 1847
Поширень: 6

Останні новини