«Мова об’єднує». Вінничан запрошують долучитись до всеукраїнської акції на підтримку Мовного закону

16 липня 2019 року набуває чинності закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його прийняли в Уряді 25 квітня 2019 року.

Старт дії Документу вирішили відзначити всеукраїнською акцією «Мова об’єднує». До понад трьох десятків міст України приєднується і Вінниця. Головна мета — популяризація рідної української.

З цієї нагоди, усіх охочих запрошують на свято. Воно стартує о 18:30 біля Вежі на Площі Європейській.

«Українська мова – один з ключових факторів державної незалежності, національної безпеки та цілісності країни. Саме тому Москва і промосковські реваншисти в Україні прагнуть скасувати чи знівелювати цей історичний документ. Вони не хочуть бачити країну єдиною й сильною. Але ми не дамо їм цього зробити. Дані соціологів свідчать, що попри тонни брехні, вилиті на закон про мову, більшість людей його підтримує, і усвідомлює важливість державного захисту української мови», - зазначають організатори на сторінці «Мова об’єднує» у Фейсбук.

Що конкретно передбачає цей історичний документ і коли які норми запрацюють – можна дізнатися тут

«Закон не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження. Його завдання – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації й послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави. 16 липня – це наше свято, свято мільйонів людей, об’єднаних українською мовою. І ми відзначимо його разом, на Сході й на Заході, у Києві й маленьких містечках, в соцмережах і на вулицях», - йдеться в публікації.

Також, організатори нагадують: акція пройде без політичної символіки.




Переглядів: 3469
Поширень: 1

Останні новини