До об’єднання через досвід: діалог про можливості децентралізації пройшов у Іванівській ОТГ

Захід із налагодження діалогу «Успішний досвід втілення реформи з децентралізації на прикладі Іванівської ОТГ» було проведено Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Учасниками заходу виступили сільські голови територіальних громад Барського району, що знаходяться в процесі формування Копайгородської та Ялтушківської об’єднаних територіальних громад.

Як зазначив радник з питань децентралізації - Євген Шаповалов,  Іванівська ОТГ, що була створена в 2017 році, за період функціонування показує високі показники соціально-економічного розвитку. Наразі, в громаді паралельно відновлюється 7 важливих об’єктів соціальної інфраструктури, серед яких школи, амбулаторія, дороги населених пунктів ОТГ.

Учасники зустрічі оглянули будівництво нової амбулаторії в с.Гущинці, вулиці села Гущинці, що були заасфальтовані за кошти субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ та інших джерел фінансування. Відвідали і  2-й корпус ЗОШ І-ІІІст. с.Іванів, який минулого року було капітально відремонтовано за стандартами НУШ, будівництво прибудови дитячого садка ЗОШ І-ІІст. с.Слобідка та 3-й корпус ЗОШ І-ІІІст. с.Іванів, де також ведуться ремонтні роботи за зразком вже відремонтованого 2-го корпусу цієї школи. Особливо вразило гостей спортивно-відпочинкове містечко с.Іванів, яке було збудовано в минулому році за формулою «влада-громада-бізнес».

Гостей цікавили питання, як  формується бюджет ОТГ, як вдається реалізовувати різні проекти,  залучати до реалізації проектів партнерів та  шукати інвесторів та, в цілому -  бути успішною громадою.

«На посаду сільського голови я був обраний на перших виборах в Іванівській ОТГ восени 2017 року. До цього працював в бізнесі. І тому державна служба для мене була зовсім незнайома – говорить сільський голова Михайло Кулик, - але я розумів, що перше, що потрібно зробити – це сформувати колектив сільської ради з досвідчених, професійних, результативних, активних однодумців. Що мені і вдалося. Щодо реформи децентралізації… Спочатку я скептично відносився до неї. Але коли почав працювати на посаді сільського голови, то з кожним днем все більше і більше почав переконуватися в її ефективності. Насамперед,  реформа децентралізації  дає можливість формувати бюджет громади,  самостійно визначати першочергові завдання і фінансувати їх здійснення. Жалкую, що Гущинецька та Іванівська сільські ради не створили ОТГ на початку реформи децентралізації і раджу вам не втрачати час і «вскочити в останній вагон».

ВО старости Гущинецького старостинського округу Михайло Довгалюк має значний досвід державної служби,  адже  до об’єднання, протягом 11 років, працював сільським головою Гущинецької сільської ради. Він розповів, які бюджети сільських рад були до об’єднання і  що змінилося в результаті  створення ОТГ.

Як повідомив, радник з децентралізації Вінницького ЦРМС  - Євген Шаповалов, наразі, Іванівська ОТГ очікує  висновок  про відповідність Конституції та законам України  проектів рішень про добровільне приєднання Жигалівської громади до Іванівської ОТГ. Експерт додав, що за результатами візиту, будуть проведені подальші консультації  з напрацювання рішень про добровільне об’єднання  Копайгородської та Ялтушківської територіальних громад.

Гості подякували організаторам візиту та запевнили, що чекають делегацію Іванівської сільської ради у себе через рік після створення ОТГ у своїх громадах.



Переглядів: 2803
Поширень: 0

Останні новини