Томашпільська ОТГ до школи готова: цілий комплекс сучасних освітніх послуг надаватиме громада у новому навчальному році

Серед ряду пріоритетів розвитку Томашпільської селищної ОТГ - відбудова та оновлення сфери освіти. В переддень початку нового навчального року фахівці галузі поділились здобутками головного освітнього закладу громади – НВК «Томашпільська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – гімназія», що є опорною школою.

За словами радника з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС Програми «U-LEAD з Європою» Віталія Швеця, Томашпільська ОТГ створила всі умови для підвозу дітей із сіл до опорної школи та надання якісних послуг. Освітяни громади є активними учасникам всіх тренінгів та семінарів, що проводяться фахівцями Центру за підтримки Програми. Тож і результат - відповідний.

Опорна школа Томашпільської ОТГ вражає ошатністю будівлі, приміщень, територією та розмаїттям освітніх і розвиткових послуг, що надаються дітям у закладі. По суті - це сучасний і багатогранний освітній комплекс. Навчання 875 учнів забезпечується педагогічним складом із 82 досвідчених вчителів з високим рівнем кваліфікації, є і молоді фахівці. Цього року прийшли вчителі фізики, фізкультури та астрономії. Заступник директора НВК з навчально-виховної роботи у початковій школі – Тетяна Данілова, як досвідчена господиня, проводить екскурсію відремонтованими приміщеннями. У всіх класах сучасні меблі, техніка, затишна шкільна їдальня з живописом на стінах, класи з профнавчання з унікальним обладнанням , спортивна та академічна актова зали, блок охорони здоров’я дітей із стоматологічним кабінетом. Для батьків у школі обладнано сучасний моніторинг руху учнів через спеціальні картки і повідомлення на телефон.

Особливістю Томашпільської школи-гімназії є поєднання базового та естетичного виховання. У дворі закладу розташовано стадіон, є футбольне поле із штучним покриттям. Діти займаються волейболом, футболом, гандболом, іншими видами спорту. В холі ЗОШ цілий музей із спортивних кубків, дипломів та нагород учасників вітчизняних і міжнародих змагань – вихованців НВК. Є у Томашпільській опорній школі і незвичайна арт-зона «Стара фортеця», яку використовують для відпочинку, розваг та подій шкільного самоврядування. Облаштовані еко-майданчики для занять майбутніх дендрологів, аграріїв.

«Порівняти стару школу, де ми сиділи у рукавицях, і сьогодні - це зовсім інша школа. Комфортно, тепло, чисто, світло, почуваємось тут людьми…Опікуємось енергоефективністю, дбаємо про економію ресурсів. Навчальний заклад обігрівається твердопаливним котлом , тож вже заготовили паливо на зиму, а екологічно чисту продукцію, яку вирощуємо на шкільному городі, використовуємо для нашої їдальні», - повідомила Тетяна Данілова.

« У нас здійснюється доїзд дітей із сіл громади 4 автобусами, а також підвозимо дітей з віддалених мікрорайонів Томашполя. Всього підвозимо 243 дитини. 67% школярів охоплено харчуванням, а це 600 дітей. Частину коштів на харчування виділяє місцевий бюджет. Наша їдальня годує дітей надзвичайно якісно і батьки із задоволенням погоджуються на оплату 10 грн на день для повноцінного харчування дитини. Цього року ми навіть додали у штат їдальні ще одного кухаря через велике навантаження. Завдяки спонсорській допомозі ГО «Життя та розвиток громад», що подарували школі сучасний молокомат, учні безкоштовно отримують молоко», - пояснює Майя Шпикуляк, заступник директора з виховної роботи.

НВК успішно впроваджує стандарти Нової української школи , цьогоріч у школі буде навчатись 75 першокласників. Працюють групи продовженого дня, облаштовано 4 затишні спальні, де першокласники відпочивають.

Опікуються ними молоді виховательки груп продовженого дня - Вікторія Сваток та Катерина Кащук, які звертають увагу на важливість особливого підходу до кожної дитини, адже за їх словами, всі діти – яскраві особистості.

«Завдяки навчанню, яке ми пройшли у Вінниці, я впевнена в успіху НУШ. Сьогодні до школи прийшли діти покоління «альфа». Це свобода вибору та бажання простору для дітей. Нова система себе виправдає і вже дає свої результати», - коментує навчальний процес молодших груп Галина Фролова, вчитель вищої категорії, викладач початкових класів, методист, тренер і візіонер НУШ.

На майданчику біля гімназії зібрались діти, першокласники з батьками. Проходять останні приготування до урочистого відкриття навчального року. Гурт старшокласників допомагає розвантажити нові підручники, що привезли до школи. Серед них учень 11-б, Дмитро Кмитюк. Хлопець трохи побоюється ЗНО, але впевнено відповідає , що обов’язково буде вступати до Вінницького національного технічного університету. Загалом, ОТГ має ще 7 ЗОШ, з них 3 - І-ІІІст у сс. Антонівка, Рожнятівка та Яланець і 5 ЗОШ І-ІІ ст. у решті сіл громади, серед яких і населені пункти, що доєднались до ОТГ нещодавно.

За словами Тетяни Юзвак, представниці інформаційної служби ОТГ, до 1 вересня коштом Томашпільської селищної ради для 276 дітей з багатодітних родин було закуплено подарунки – набори школяра з необхідним шкільним приладдям, в тому числі і для новоприєднаних сіл.

В цілому, Томашпільска ОТГ взяла на себе «левову» частку фінансування сфери освіти. Ігор Ярош, керівник відділу освіти Томашпільської селищної ради повідомляє, що загальна освітня субвенція для громади складає близько 35 млн грн і 20 млн грн з них – це кошти місцевого бюджету. ОТГ фінансує зарплату техперсоналу освітніх закладів, паливно-мастильні матеріали для шкільних автобусів, всі поточні ремонти, закупівлю палива для обігріву приміщень, залучаються і позабюджетні кошти. Цьогоріч селищна рада витратила 440 тис грн тільки на закупівлю 500 м.куб дров для опорної школи, тож до навчального року громада готова.

«Варто відзначити допомогу Вінницького ЦРМС. Фахівці Центру нас консультували, ділились кращими практиками, ми побували з візитом в громадах Одещини, їздили до колег, обмінювались досвідом. Наприклад, експерти ВЦРМС допомогли нам створити ефективну систему мотивації для дітей і вчителів ЗОШ. У школах громади діти- переможці олімпіад отримують премії від 500 до 3000 грн, а вчителі, що підготували переможців, мають надбавки до зарплати від 15% до 30%, які отримують протягом року», - пояснює Ігор Ярош.

«Сьогодні кожній ОТГ потрібне стале фінансування, це головне. Адже кожна копійка – це справа, зроблена для людей. От нещодавно в одному з наших сіл, де ніколи не сподівались на дорогу , ми коштом громади поклали асфальт і такий же підхід в освіті та інших сферах. До нас приєднались 8 сіл. Поки вони на фінансуванні у районі, а вже з наступного року ОТГ опікуватиметься утриманням освітніх закладів всіх населених пунктів громади. Але ми не чекаючи коштів держави допомагаємо вже сьогодні: і з підвозом дітей, і з ремонтами шкіл у селах, і з комунальним господарством. Люди бачать перспективу у децентралізації. Це найкраща реформа за 28 років. І хоча вона починалась із 2000-х років, але справжній поштовх отримала тільки зараз. Хотілось би щоб реформа завершилась, чи остаточним об’єднанням громад, чи новим адміністративно-територіальним устроєм, щоб громади могли далі розвиватись і працювати. Потрібно розуміти головне : людям потрібна не мапа районів, а якісні послуги, тож зволікати з цим не варто», - зазначає Валерій Немировський , голова Томашпільської ОТГ.



Переглядів: 4290
Поширень: 0

Останні новини