За сприяння Програми «U-LEAD з Європою» вінничани відвідали Німеччину із навчальним візитом

За сприяння Програми «U-LEAD з Європою» 8-14 вересня українська делегація у складі представників Міністерства фінансів, Міністерства розвитку громад та територій, Асоціації міст України, Асоціації ОТГ, керівників та фінансистів громад, радників з фінансів регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування здійснила навчальний візит до Німеччини.

Вінницьку область у складі делегації представляли радник з питань місцевих фінансів Вінницького ЦРМС Інна Святна та голова Дашівської селищної ОТГ Сергій Тітаренко.

Під час візиту учасники відвідали Потсдамський університет, де під час лекції професора Йохана Францке, ознайомилися з німецькою адміністративною та політичною системою, структурою місцевого самоврядування та розподілом повноважень між органами влади та місцевого самоврядування. Організатори візиту владштували зустрічі учасників із представниками Міністерства внутрішніх та комунальних справ, Міністерства фінансів, Міністерства економіки та енергетики федеральної землі Бранденбург, Рахункової палати федеральної землі Бранденбург.

Окремі зустрічі проходили з представниками місцевих органів місцевого самоврядування в муніципалітетах громад Ратенов та Ненгаузен.

Як повідомила Інна Святна, радниця з місцевих фінансів Вінницького ЦРМС, представники української делегації ознайомились із повноваженнями міністерств, особливостями фінансової системи Німеччини, формуванням та виконанням бюджетів усіх рівнів. Експертка звернула увагу на те, що більшість учасників зацікавив механізм вирівнювання фінансової спроможності місцевих бюджетів та особливості зарахування до бюджетів громад відрахувань загальнодержавних податків та зборів.

«Особливо цікавим був механізм забезпечення зарахування частини податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад за місцем проживання, повноваження органів місцевого самоврядування в частині запровадження місцевих податків. Такий досвід доцільно запровадити і в Україні, оскільки податок буде спрямовано саме до тієї громади, у якій платник податку постійно проживає та отримує послуги, відповідно така законодавча ініціатива унеможливить зловживання щодо неправомірного зарахування цього податку. Яскравим прикладом застосовування механізму міжмуніципального співробітництва є підприємство з водопостачання м. Ратенов, яке обслуговує та забезпечує питної водою та послугами з водовідведення декілька громад. Надзвичайно цікавим був також досвід Німеччини в частині забезпечення контролю. Вичерпні відповіді гості з України отримали в ході зустрічі із президентом Рахункової палати федеральної землі Бранденбург Крістофом Вайзером, який розповів про специфіку організації системи зовнішнього фінансового контролю та нагляду на місцях», - так прокоментувала враження від візиту Інна Святна.


Переглядів: 1494
Поширень: 0

Останні новини